Kuntaliitto haluaa valtionosuuksien siirtolaskelmat julki. Kuva: Pixabay

Kuntaliitto pitää ”täysin kohtuuttomana” pysyväksi ilmoitettua yli 400 miljoonan euron lisäleikkausta kuntien valtionosuuksiin.

Valtiovarainministeriö (VM) tyrmistytti kunnat perjantaina ilmoittamalla, vuoden 2024 valtionosuuksien lisävähennyksistä. Perusteena oli verotuksen valmistumisen vaikutus sote-siirtolaskelmiin.

Maanantaina VM tiedotti, että leikkaus on päätetty jaksottaa vuosille 2025-2027. Kuntaliiton mukaan leikkaus on edelleen kohtuuton kunnille, joiden valtionosuusrahoitusta on jo valmiiksi leikattu.

– Leikkausten jaksotus ja lykkääminen vuodella on vain tilapäinen laastari shokkiin, joka kunnissa koettiin. Kuntatalous heikkenee ja erilaisten kuntien mahdollisuudet menestyä eriytyvät tulevina vuosina merkittävästi jo ilman tätäkin lisäleikkausta, Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen sanoo liiton tiedotteessa.

– Jos lisäleikkaukset aiotaan tehdä, ne tulee tehdä kuntien valtionosuuksien näkökulmasta kustannusneutraalisti. Tämä tarkoittaa, että valtion tulee tavalla tai toisella kattaa mahdolliset valtionosuuden lisäleikkaustarpeet. Kunnille näin merkittävä leikkaus merkitsisi vääjäämättä säästöjä muun muassa sivistyspalveluista, työllisyyden ja elinvoiman edistämisestä sekä korottaisi tulo- ja kiinteistöverotusta entisestään, Karhunen toteaa.

Kuntaliitto muistuttaa, että sote-uudistus on alun perin linjattu ja säädetty tehtäväksi tavalla, jossa tulojen ja menojen siirtoon sekä siirtolaskelmiin liittyvät muutokset kohdistetaan yksinomaan kuntatalouteen, viime kädessä valtionosuusrahoitukseen.

– Viimeistään tämän sattumanvaraisen ja yllättävän lisäleikkaustarpeen osalta valtio on paikallishallintoa selvästi perustellumpi ja vakaampi taho kattamaan tästä aiheutuvat talousvaikutukset, Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Reina sanoo.

Liitto haluaa valtionosuuksien siirtolaskelmat julki

Kuntaliiton mukaan marraskuussa tehtyjen laskelmapäivityksen yhteydessä on ilmennyt, että valtiovarainministeriön ennakkolaskelmissa kuntien verotietojen osalta ei ole käytetty viimeisimpiä tietoja eikä pyritty eri siirtolaskennan vaiheissa päivittämään käytettyjä verotietoja parhailla käytössä olevilla tiedoilla.

Nämä ilmeiset puutteet ennakkolaskelmassa ovat johtaneet tilanteeseen, jossa muutokset laskelmiin tulivat yllättäen, liiton tiedotteessa todetaan.

Valtiovarainministeriö ei ole vielä julkaissut tietoa lisäleikkaustarpeen täsmällisistä syistä eikä myöskään sen kuntakohtaisista vaikutuksista suhteessa siirtolaskennan kokonaisuuteen lakisääteisessä kunta-valtio –neuvottelumenettelyssä.

Kuntaliitto toivoo, että lakiesitystä eduskunnassa käsiteltäessä myös nämä tiedot ovat käytettävissä, kuntatalousasioiden johtaja Sanna Lehtonen sanoo.

-Yksityiskohtaisia laskelmia tarvitaan tämän yllättävän muutoksen syiden selvittämiseksi ja kuntakohtaisen vaikutuksen laskemiseksi.

Lisää aiheesta:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*