Päivi Laajalan mukaan maakunnan rooli elinvoima-asioissa ei edelleenkään ole selvä. (Arkistokuva: Sonja Eloranta)

Kasvupalvelu-uudistuksen kesäkuinen lykkäys on herättänyt monissa kunnissa toiveita yritys- ja työllisyyspalveluiden järjestämisvastuun saamisesta.

Viime maanantaina Tampereen tuore pormestari Lauri Lyly moitti maakuntauudistuksen työnjakoa ja vaati kasvupalveluiden säilyttämistä kuntien vastuulla. Myös Kuntamarkkinoilla kuntien järjestämät kasvupalvelut saivat kannatusta aiheesta käydyissä keskusteluissa.

Kuntaliiton apulaisjohtaja Reijo Vuorennon mukaan kaikissa maakunnissa ei voi soveltaa samanlaista mallia.

– Kuntaliiton kanta on, että maakunnat ja kunnat voisivat sopia vastuista ja työnjaosta keskenään tavoilla, jotka ovat erilaisia eri puolilla Suomea, Vuorento sanoi Kuntamarkkinoilla pitämässään esityksessä.

MainosKuntamarkkinoiden talous, kasvu ja työllisyys -paneeliin osallistuneen Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajalan mukaan kunnat voisivat olla ainakin osallisena kasvupalveluiden järjestämisessä.

– En vieläkään saa selkoa siitä, mikä on maakunnan rooli elinvoima-asioissa, Laajala sanoi.

Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen kritisoi uudistuksen suunnittelua liiasta pääkaupunkiseutuun keskittymisestä.

– Kaupungistuminen lisää tuottavuutta. Sille ei pitäisi asettaa luonnottomia esteitä. Myös muut kaupungit pitäisi huomioida kasvupalvelu-uudistuksessa, Kuismanen sanoi.

Sen sijaan työ- ja elinkeinoministeriön elinkeino- ja innovaatio-osaston johtaja Olli Kosken mukaan kasvupalvelujen siirtäminen maakunnille on hyvä asia.

– Maakunnilla on palo kehittää oman alueen taloutta, Koski toppuutteli.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*