Kuntaliitto on huolestunut siitä, kuinka pahasti vaiheeseen hallituksen kaavailema ohjelma kuntien tehtävien ja velvoitteiden vähentämiseksi jäi.

Ohjelmassa kuntatalouden tulojen ja menojen rakenteellinen epätasapaino arvioitiin kahdeksi miljardiksi euroksi vuoden 2017 tasossa. Tämä erotus oli tarkoitus kuroa umpeen vähentämällä kuntien tehtäviä ja velvoitteita yhdellä miljardilla eurolla, minkä lisäksi loppuosa oli tarkoitus kattaa kuntien omin toimin muun muassa veroja korottamalla ja toimintaa tehostamalla.

– Kuntaliitto on huolissaan siitä, että ohjelmassa sovitut valtion toimet kuntien tehtävien ja velvoitteiden vähentämiseksi jäivät valtion arvion mukaan vain noin 350 miljoonaan euroon, eli noin kolmasosaan tavoitelluista miljardin euron säästöistä, sanoo toimitusjohtaja Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma Kuntaliiton tiedotteessa.

Pääministeri Alexander Stubb, kok., antoi tänään eduskunnalle ilmoituksen rakennepoliittisen ohjelman toteutumisesta kuluneella hallituskaudella. Ohjelma käynnisti huomattavan määrän kestävyysvajeen umpeen kuromiseen tähtääviä uudistuksia, mutta vain hyvin pieni osa ehdotetuista toimista saatiin hyväksyttyä ja laitettua käytäntöön.

– Rakennepoliittisessa ohjelmassa ehdotettiin toimia muun muassa kuntatalouden tasapainottamiseksi, julkisen palvelutuotannon tuottavuuden kasvattamiseksi, työurien pidentämiseksi, rakenteellisen työttömyyden alentamiseksi ja talouden yleisen tuotantopotentiaalin nostamiseksi, luettelee Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen.

Kuluneen hallituskauden aikana toteutuneiden tehtävien vähentämisien taustalla olevat arviot kustannussäästöistä eivät ole Kuntaliiton näkemyksen mukaan edes kaikilta osin suoraan säästöiksi luokiteltavia.

– Tehtävien määrä on ohjelman julkistamisen jälkeen todellisuudessa lisääntynyt, ei vähentynyt. Työtä kuntien tehtävien ja velvoitteiden vähentämiseksi on ehdottomasti jatkettava seuraavalla hallituskaudella, painottaa Mäki-Lohiluoma.

Aiheesta aiemmin:

Huono poliittinen sitoutuneisuus teki miljarditavoitteen tyhjäksi

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä