Kuntaliiton pääekonomisti Minna Punakallio. (Kuva: Kunta.tv)

Kuntaliiton pääekonomisti Minna Punakallio ei usko, että kuntien velka kasvaa 16,5 miljardista eurosta 25 miljardiin vuoteen 2019 mennessä. Tällaista kasvua ennustaa valtiovarainministeriön painelaskelma.

Arvio pohjautuu laajalle kokonaistaloudelliselle ennusteelle, jossa kuntatalouden kehitykseen vaikuttavat oletus lähivuosien talouskasvusta, väestökehitys ja hallituksen kehykseen sisällytetyt kuntataloutta koskevat päätökset.

– Asetelma on perusteltu, mutta se ylikorostaa ennusteeseen sisällytettyjä tekijöitä. Painelaskelman luotettavuus häviääkin viimeistään jo parin vuoden sisällä, sillä tulo- ja menovirtoihin vaikuttavat myös monet muut kuin ennusteeseen sisällytetyt ilmiöt. Yksi tällainen toimi on kuntien omat talouden tasapainotustoimet, Punakallio toteaa blogikirjoituksessaan.

Hän muistuttaa, että kuntien ensi vuoden talousarvioille on tyypillistä, että niissä lähdetään tavoittelemaan tasapainoista tai ylijäämäistä tilikauden tulosta.

– Usein kaupunkien ennusteet tähtäävät tasapainoon myös investoinnit huomioivalla toiminnan ja investointien rahavirralla, Punakallio kirjoittaa.

Haasteita riittää heikon talouskasvun ja väestön ikääntymisen vuoksi, mutta lääkkeeksi kelpaa uusien työpaikkojen luominen ja käyttötalouden menojen karsiminen.

– Näillä eväillä kunnissa ei muhi velkapommi, Punakallio kirjoittaa.

Minna Punakallion blogikirjoitus: Kunnissa ei muhi velkapommia

Minna Punakallio Ylen Politiikkaradiossa 5.10.2015

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*