Ohjaamossa ideana on, että nuori saa palvelua ilman ajanvarausta ja ilman palvelupisteestä toiseen pompottelua. (Kuva: Ville Miettinen)

Hallituksen suunnittelemat maakuntauudistus ja kasvupalvelu-uudistus tullevat vaikuttamaan myös valtakunnallisten Ohjaamojen toimintaan, mutta tiedossa ei vielä ole, miten.

Esimerkiksi siihen, minkä tahon hallinnoimaa Ohjaamojen toiminnasta tulee maakunnassa, saataneen selvyyttä kun Ohjaamojen valtakunnallinen ohjausryhmä aloittaa toimintansa marraskuussa, kertoo erityisasiantuntija Janne Savolainen työ- ja elinkeinonministeriöstä.

Ohjausryhmään tulee edustajia ministeriöistä, kunnista, maakunnista, elinkeinoelämästä ja kolmannelta sektorilta.

Apua eri pulmiin samalta luukulta

Ohjaamoissa alle 30-vuotiaat nuoret ja nuoret aikuiset saavat apua työhön, koulutukseen ja arjen pulmiin, kuten esimerikiksi rahan käyttöön, liittyvissä asioissa. Ideana on tarjota eri sektoreiden palveluja ”yhdeltä luukulta” ilman ajanvarausta. Toiminta on osoittautunut menestykseksi ja laajentunut nopeasti.

Samankaltaista toimintaa on harjoitettu eri puolilla maata eri muodoissa, mutta Ohjaamossa malli ja pelisäännöt ovat yhdenmukaistuneet valtakunnallisesti. Ohjaamoja on kymmeniä eri puolella maata, ja niissä työskenteelee satoja eri toimialojen ammattilaisia.

Toistaiseksi ministeriössä ei ole ajateltu Ohjaamoja niinkään jonkun tahon omana toimintana kuin yhteisenä, yhteisesti hallinnoitavana alustana jossa kohtaavat julkinen, yksityinen ja kolmas sektori, Savolainen kertoo.

Ohjausryhmästä linjattiin hallituksen puoliväliriihessä keväällä, jolloin Ohjaamoille osoitettiin myös 5 miljoonan euron vuotuinen rahoitus vuosille 2018-21.

– Tuki on erityisen arvokas juuri nyt, kun Euroopan sosiaalirahastosta pääosin tuetun toiminnan hankekausi on monella paikkakunnalla pian päättymässä, Savolainen sanoo.

Toimijat tuovat resurssit mukanaan

Ohjaamojen toiminnan vakiinnuttamisesta on puhuttu paljon ja signaalia siitä on odotettu. ”Vakiinnutetaan ohjaamoiden toiminta” lukee myös puoliväliriihestä tehdyssä nuorten syrjäytymiseen pureutumista käsittelevässä muistiossa.

– Rahoituksella pyritään tukemaan Ohjaamo-toiminnan säilymistä erityisesti maakunta- kasvupalvelu- sote-uudistuksen aikana.

– Ohjaamo-toiminnan jatkuvuuden kannalta olennaista on, että pyritään siihen, että ne toimijat jotka osallistuvat toiminnan pyörittämiseen, tuovat resurssit mukanansa, Savolainen kertoo.

Savolaisen mukaan Ohjaamojen toiminta on sen luonteista, että käyntiin pääsee pienellä lisärahoituksella.

– Ydinajatus on, että toiminta pohjautuu yhteisesti sovittuihin pelisääntöihin ja resursseihin. Tällöin se ei vaadi kovin paljon lisäresursseja, vaan ennemminkin kootaan olemasa olevia resursseja yhteen.

Eroon hallinnon seinämistä

Savolainen sanoo odottavansa kiinnostuneena, lähteekö Ohjaamoista liikkeelle uusia palvelupolkuja, palvelupaketteja, -rakenteita kasvupalvelu-uudistuksessa.

Käytännössä arjen hallintaan apua kaipaavan nuoren kanssa voidaan sopia, miten toimitaan esimerkiksi järjestötyön kautta aluksi ja sen jälkeen jonkin toisen Ohjaamossa mukana olevan palvelutuottajan kanssa. Kun kaikki mukana olijat ovat sitoutuneet yhteiseen alustaan ja pelisääntöihin, toiminta helpottuu, Savolainen uskoo.

– Pyritään vähentämän hallinnon välisiä seinämiä ja lisäämään keskustelua.

Savolainen muistuttaa että TEM on kyllä luonut raameja mutta ei ole säännellyt tarkasti, mitä Ohjaamojen pitäisi olla. Ministeriössä toivotaan, että takan ohjauksen sijaan Ohjaamot kasvaisivat paikallisista tarpeista vastauksena paikallisiin kysymyksiin ja tarpeisiin.

– Tietyt puitteet joista olemme olleet tarkkoja, ovat kynnyksetön palvelu jossa saa kasvokkaisen kohtaamisen asiantuntijan kanssa, ja että nuori voi tulla minkälaisen kysymyksen kanssa tahansa ilman ajanvarausta, Savolainen sanoo.

– Toivomme myös, että yhteinen Ohjaamo-brändi pidetään yhtenäisenä jatkossakin, jotta nuoret oppivat tuntemaan palvelun.

Hallituksen kärkihankkeisiin kuuluvassa kasvupalvelu-uudistuksessa oma roolinsa on kasvupalvelujen integraatiolla sote-palvelujen kanssa.

– Ohjaamot ovat yksi tapa integroida kasvu- ja sote-palvelut, mutta Ohjaamo tarjoaa paljon laajemman yhteistyöalustan, jossa voi olla toimijoita myös kasvu- ja sote-palveluiden ulkopuolelta, Janne Savolainen sanoo.

Aiheesta aiemmin: Ohjaamo ottaa nuoren kokonaan haltuun

Ohjaamosta Kunta.tv:ssä:

Lappeenrannan Ohjaamoon ovat löytäneet nekin nuoret, jotka ovat ilman työtä tai koulutusta, kertoo Ohjaamo-koordinaattori Jenna Ahlberg Kunta.tv:n haastattelussa. (Klikkaa kuvaa, niin pääset videonäkymään)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä