Julkisen talouden synkyys jatkuu.

Kuntien synkät talousnäkymät nousevat näkyvästi esiin tulevaa vaalikautta valmisteltaessa.

Veroprosenttien korotuspaine on tuntuva ja kuntatalouden velka uhkaa kasvaa edelleen, todetaan hallituksen teknisessä julkisen talouden suunnitelmassa vuosille 2016–2019.

Kuntien ja kuntayhtymien yhteenlasketusta tuloksesta on suunnitelman arvion mukaan muodostumassa kuluvana vuonna alijäämäinen.

Paikallishallinnon tulojen ja menojen epäsuhdan todetaan kasvan edelleen vuoteen. Lähivuosille ennustettu talouskasvu ei arvion mukaan riitä tasapainottamaan kuntataloutta.

Väestön ikärakenteen muutos kasvattaa arvion mukaan kuntien tuottamien sosiaali- ja terveydenhuoltopalvelujen kysyntää vuosina 2016–2019 vajaalla prosentilla vuosittain. Ilman uusia toimenpiteitä kuntien veroprosenttien korotuspaine on tuntuva ja kuntatalouden velka uhkaa kasvaa edelleen.

Julkisen talouden suunnitelma kattaa koko julkisen talouden eli sisältää valtiontaloutta, paikallishallintoa, lakisääteisiä työeläkelaitoksia ja muita sosiaaliturvarahastoja koskevat osat.

Tekninen julkisen talouden suunnitelma on pohja sekä hallitusohjelmaneuvotteluihin että seuraavalle julkisen talouden suunnitelmalle, josta eduskuntavaalien jälkeinen uusi hallitus päättää syksyllä 2015. Eduskunta ei käsittele nyt neuvoteltua julkisen talouden suunnitelmaa.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä