Toimeentulotuen kokonaismenot ovat lisääntyneet 2000-luvulla reaalisesti 37 prosenttia sitä huolimatta, että tukea saavien kotitalouksien määrä on vähentynyt kymmenen prosenttia, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Toimeentulotuki 2013 -tilastoraportista.

Viime vuonna toimeentulotukea sai 245 765 kotitaloutta, joissa oli 381 851 henkilöä. Uusia kotitalouksia joukossa on runsaat 29 prosenttia.

Kasvua toimeentulotuen saajien määrässä oli 2,9 prosenttia, kun kolmena edellisenä vuotena tuen saajien määrä väheni.

Toimeentulotuen kokonaismenot 2013 olivat 736,3 miljoonaa euroa. Reaalista lisäystä edellisvuodesta summassa on 3,2 prosenttia

Vuonna 2013 toimeentulotukea saaneista kotitalouksista 69,5 prosentilla muina tulolähteenä mainittiin asumistuki ja 40,9 prosentilla työmarkkinatuki tai peruspäiväraha.

Ansiotuloja oli 8,0 prosentilla. Lapsilisää sai 17,6 prosenttia, eläkettä 11,3 prosenttia ja opintotukea 9,6 prosenttia.

Ainoana tulonlähteenään toimeentulotuen maininneiden tulottomien osuus oli 8,6 prosenttia toimeentulotuen saajista.

 

Toimeentulotuki yhä pitkäaikaisempaa

 

– Toimeentulotuen asiakas- ja menokehitys heijastaa asumiskustannusten nopeaa kasvua, työttömyyskehitystä ja pitkäaikaistyöttömien osuuden lisääntymistä toimeentulotuen asiakkaiden joukossa. Toimeentulotulotuki onkin muodostunut saajilleen yhä pitkäaikaisemmaksi tukimuodoksi, THL:ssä arvioidaan.

Toimeentulotukea sai 13,8 prosenttia yksiasuvista miehistä ja 8,4 yksiasuvista naisista sai toimeentulotukea. Yksinhuoltajanaisten kotitalouksista toimeentulotukea sai 25,9 prosenttia ja yksinhuoltajamiesten kotitalouksista 16,4 prosenttia.

Kahden vanhemman ja lasten muodostamista kotitalouksis 4,9 ja lapsettomista pariskunnista kaksi prosenttia sai toimeentulotukea vuonna 2013.

Koko väestöstä toimeentulotukea sai seitsemän prosenttia.

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*