Kaupungin tulos välitilinpäätöksessä ajalta 1.1.-1.8. on 10,5 miljoonaa euroa alijäämäinen. Alkuvuoden tulosta parantaa näennäisesti lomapalkkavelan muutos. Ilman tätä alkuvuoden tulos olisi ollut 26,3 miljoonaa euroa alijäämäinen.

– Kaupungin taloudellista tilannetta selittää rakenteellinen epätasapaino, joka on syntynyt kuntien lisääntyneistä ja laajentuneista tehtävistä sekä palvelutarpeiden kasvusta. Lisätarpeita on tullut erityisesti päivähoidon ja ikäihmisten palveluihin sekä terveyspalveluihin. Samanaikaisesti valtionosuuksia on leikattu rajusti. Myös verotulojen kasvu on hidastunut ja työllisyyshoitoon liittyvät kulut ovat kasvaneet heikon yleisen taloustilanteen vuoksi, sanoo konsernijohtaja Juha Yli-Rajala.

Nettomenojen kasvu on alkuvuoden osalta 3,7 prosenttia.  Alkuvuoden nettoinvestointien toteutuma on 60,1 miljoonaa euroa ja lainakanta 391,8 miljoonaa euroa eli 1 785 euroa asukasta kohden. Lainakanta on kasvanut vuoden alusta 27,7 miljoonaa euroa.

– Helmikuussa käynnistetty tasapainottamisohjelma on hillinnyt nettomenojen kasvua. Ohjelman ansiosta kaupungin tulosennuste vuodelle 2013 on kohentunut 5,6 miljoonalla eurolla. Talouden tasapainottamisen tavoite on kuitenkin vielä kaukana, joten lisäsäästöjä tarvitaan, Yli-Rajala sanoo.

Rajalan mukaan välitilinpäätöksen antama ennuste asettaa suuria haasteita vuoden 2014 talousarvion valmisteluun.

– Talouden suunnan muuttaminen näin isossa kaupungissa ei onnistu nopeasti. Kuluvana vuonna käynnistyneitä taloustalkoita jatketaan siis edelleen vuonna 2014 ja viimeistään vuonna 2015 kaupungin tavoitteena on saavuttaa jälleen ylijäämäinen tulos, Yli-Rajala sanoo. (KL)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä