Tanskan kuntauudistus vahvisti tuoreen raportin mukaan julkisia palveluja sekä ammattiosaamisen että talouden osalta. Parantamisen varaa on erityisesti kuntien ja alueiden yhteistyössä erityistehtävien piirissä. Ministerivaliokunnan kuntauudistuksen arvioinnista tekemä raportti on äskettäin lähetetty lausuntokierrokselle.

– Raportti osoittaa, että on tehtäviä, joiden osalta voimme parantaa otteita julkisen sektorin vastuunjaossa ja yhteistyössä, Tanskan talous- ja sisäministeri Margrethe Vestager sanoo.

Ministeriövaliokunta esittää raportissaan Tanskan sosiaali- ja terveydenhuoltoon muutosta, jossa sairaaloille myönnettäisiin valtuudet tehdä monitarpeisille potilaille yksityiskohtaisempi kuntoutussuunnitelma, kun potilaat kotiutuvat ja siirtyvät kunnallisen kuntoutuksen piiriin.

Tämä koskee esimerkiksi niitä potilaita, joilla on vakava aivovamma. Sairaalat voivat esimerkiksi määrätä, että kuntoutus on aloitettava viimeistään viikko kotiuttamisen jälkeen.

Lisäksi valiokunta esittää, että pienille ja/tai erityisen monitarpeisille kohderyhmille tarkoitettujen erityistason palveluvaihtoehtojen tarjontaa alettaisiin koordinoida valtakunnallisella tasolla. Valtio voisi viime kädessä määrätä tietyn palvelun kunnan tai alueen järjestettäväksi.

Avatakseen keskustelun kuntien ja alueiden välisestä tehtävän- ja vastuunjaosta erityistason sosiaalipalveluiden osalta valiokunta kolme vaihtoehtoa: säilytetään nykyinen rakenne, siirretään nykyinen alueellinen palvelutarjonta kunnille tai annetaan alueille vastuu tietyille kohderyhmille tarjottavien palvelujen kehittämisestä, järjestämisestä ja toteuttamisesta siten, että alueilla edelleen on mahdollisuus toimia palveluntarjoajina alueen kuntiin nähden.

Vuonna 2007 laaditussa Tanskan uudessa kuntakartassa on 98 kuntaa ja viisi aluetta. Tanskan hallitus toteutti kuntauudistukseen liittyvän palvelutarkastuksen helmikuussa 2012. Arviointi keskittyi neljään osa-alueeseen: terveydenhuolto, erityissosiaalipalvelut, ympäristö ja aluekehitys.

Teksti on lyhennetty suomennos Tanskan talous- ja sisäministeriön tiedotteesta Evaluering: Kommuner og regioner kan samarbejde bedre

Tanskan kuntauudistuksen arviointiraportti: Evaluering af kommunalreformen

(KL)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä