Kuva: Ville Miettinen
Kunnissa on suunnitelmia vanhusten asumiseen varautumiseksi, mutta päätöksiä puuttuu

THL:n selvityksestä ilmenee, että kuntien varautuminen ikäasumisen lisääntymiseen on vielä vähäistä. Väestö ikääntyy, ja toisaalta pyrkimys on lisätä kotona asumista.

Väestön ikääntyminen lisää vanhuksille soveltuvien kotien tarvetta. Vuoteen 2030 mennessä yli 75-vuotiaiden osuus väestöstä kasvaa yhdeksästä prosentista 14:ään.

– Kuntien pitäisi arvioida, onko alueella tulevaisuudessa riittävästi iäkkäille asukkaille sopivia koteja ja tehdä konkreettisia päätöksiä asuntokannan parantamiseksi, sanoo THL:n johtava asiantuntija Sari Kehusmaa.

Suurin osa kunnista ilmoittaa kyllä tehneensä suunnitelmia ikäasumisesta, mutta päätöksiä toimenpiteistä on vielä vähän.

Eniten päätöksiä ikäasumisen uusista ratkaisuista on tehty Uudenmaan kunnissa. Pohjois-Karjala on tehnyt muita maakuntia aktiivisemmin ympäristön ikäystävällisyyttä koskevia päätöksiä.

– Ikääntynyt väestö tarvitsee esteettömiä, kohtuuhintaisia ja palveluja lähellä sijaitsevia koteja, Kehusmaa sanoo. Hän huomauttaa, että asumisen puutteiden korjaaminen palvelujärjestelmällä on erittäin kallista.

Pienillä paikkakunnilla vaihtoehdot vähissä

Erityisesti pienissä kunnissa ikääntyneille ei THL:n mukaan vielä ole riittävästi asumisen vaihtoehtoja. Tilanteen korjaamiseksi tarvitaan sekä uutta asuntotuotantoa että nykyisten asuntojen korjaamista.

– Ikäihmisille pitää tarjota neuvontaa ja tukea asumisen kysymyksissä. Asumis- ja korjausneuvonnalla edistetään ikääntyneiden varautumista siihen, että omassa kodissa voi asua mahdollisimman pitkään.

Tulevaisuudessa tehostetun palveluasumisen osuutta ei lisätä, vaan ikääntyneille tarjottavat palvelut tuodaan yhä useammin kotiin tai lähelle kotia.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Ettäkö ikäihmiset asuvat? Kaikkea se THL keksii. Rokotteita ei yli 75-vuotiaille, eikä asuntoakaan, kaiketi tästä on kyse?

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*