Kävi eduskunnassa miten tahansa, niin elämä Pirkanmaalla jatkuu. Samoin jatkuu sote-valmistelu jossain muodossaan.

Kävi lähiviikkoina hallituksen maakunta- ja soteuudistukselle hyvin tai huonosti tai vaikkapa hyvin huonosti, niin Pirkanmaalla jatketaan uudistuksen valmistelua. Kun entisellä hämäläismiehellä oli vanhassa vitsissä aina kaksi vaihtoehtoa, niin nyt vaihtoehtoja on tarjolla kolme.

Vaihtoehto 1:
Lait hyväksytään vielä tällä hallituskaudella ja siirrytään toimeenpanoon 1.4.2019 alkaen.

-Tämä vaihtoehto on se maali, jota varten on 2,5 vuotta töitä täällä paiskittu. Meillä on hyvä valmius ja hyvät voimavarat toimia, jos lait menevät läpi. Pääsemme helposti kiihdyttämään toiminnan täyteen vauhtiin, Pirkanmaan muutosjohtaja Päivi Nurminen arvioi.

Vaihtoehto 2:
Uudistus siirtyy toteutettavaksi kansallisena ratkaisuna seuraavalla hallituskaudella, ja valtio turvaa valmistelun jatkumista.

-Jos uudistus siirtyy uudelle hallituskaudelle, niin se uusi malli voi olla ehkä vähän enemmän sotea. Meidän on pidettävä kuitenkin valmistelukoneisto lämpöisenä ja se vaatii nopeasti uudelta hallitukselta päätöksiä, rahaa ja resursseja.

-Meidän valmisteluun osallistuvista ammattilaisista suurin osa on virkavapaalla kunnista, eivätkä he voi kuukausia vain odotella. Kunnat ovat suhtautuneet valmistelun venymisestä johtuviin pätkävirkavapaisiin vielä hyvin, mutta loputtomiin ei tilanne voi näin jatkua. Ja jos meidän henkilöstöllä ei ole selvää maalia, johon pyrkiä, niin kukaan ei halua täällä vain peukaloita pyöritellä, Nurminen toteaa.

Vaihtoehto 3:

Kansallinen uudistus ei etene, mutta maakunnan kunnat valmistautuvat vapaaehtoisen maakunnallisen sote-mallin rakentamiseen.

-Jos näin käy, ettei uusi hallitus saisi valtakunnallista mallia aikaan, niin alueen kunnilla on näkemys siitä, että pitää ryhtyä hakemaan omaa alueellista sote-ratkaisua. Pirkanmaalla on 29 kuntaa ja pienempiin alueisiin verrattuna vaikeusaste kasvaa, kun pöydän ääreen tulee useampi sopijapuoli, muutosjohtaja Päivi Nurminen toteaa.

Jos uudistus kaatuu, eikä valtio osoita rahoitusta valmistelun jatkamiseksi kohti uutta kansallista ratkaisua, osa valmisteluhenkilöstöstä lopettaa työnsä maaliskuun lopussa, jotkut viimeistään kesäkuun lopussa. Viimeisen 2,5 vuoden aikana valmistelutyöhön Pirkanmaalla on käytetty yksin maakuntaliiton kautta reilut 8 miljoonaa euroa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*