Mikä suomalaisten mielestä edistää parhaiten kestävää kehitystä?

Yrittämiseen ja työntekoon panostaminen. Näin suomalaiset vastasivat Kuntaliiton Kuntalaistutkimus 2020 -selvityksessä. Kyselyssä oli mukana lähes 11 000 ihmistä 43 eri kunnassa.

Vastaajat antavat vahvan tuen kestävälle kehitykselle ja sitä edistäville asioille ja toimenpiteille.

Tutkimuksessa haluttiin selvittää erityisesti kuntalaisten näkemyksiä oman kunnan kestävää kehitystä edistävistä asioista.

Kuntaliiton tutkimuspäällikkö Marianne Pekola-Sjöblom sanoo, ettei Kuntaliitto ole kysynyt kuntalaisten mielipidettä kestävän kehityksen edistämisestä aiemmin näin suoraan. Yliopistoissa on selvitetty näkemyksiä ilmastokysymyksistä tätä ennenkin.

Syrjäytymisen ehkäisy kuuluu kestävyyteen

Tutkimus osoitti, että kestävä kehitys on suomalaisille hyvin moninainen kokonaisuus.

– Minua ilahdutti erityisesti, että kestävää kehitystä pidetään näin laajana kokonaisuutena ja nähdään, kuinka monet asiat siihen vaikuttavat, Pekola-Sjöblom sanoo.

– Vastaukset kuvastivat samalla suomalaisten mentaliteettia yrittämisen ja työnteon kansana.

Yrittämisen ja työnteon lisäksi kestävää kehitystä edistävät kuntalaisten mielestä kestävät ja taloudelliset toimintatavat sekä eriarvoistumisen ja syrjäytymisen ehkäisy.

Tutkimuksessa nousivat esille myös luonnon kantokykyä kunnioittavien elämäntapojen tukeminen sekä lähiruoan, biotalouden ja kiertotalouden lisääminen.

Ilmastonmuutoksen hillintä ja liikenteen päästöjen vähentäminen jakavat mielipiteitä eri ikäryhmissä, naisten ja miesten välillä sekä erikokoisissa kunnissa.

Liikenne pienempi paha pikkukunnissa

Ilmastonmuutoksen hillintä ja liikenteen päästöjen vähentäminen on naisille miehiä tärkeämpää, samoin kuin suurten kuntien asukkaille sekä vanhempien ikäluokkien vastaajille.

Pekola-Sjöblomin mielestä on ymmärrettävää, että pienemmissä kunnissa liikenteen päästöjen vähentämistä ei korosteta samalla tavoin kuin suuremmilla paikkakunnilla.

– Jos bussi kulkee vain kerran päivässä, ollaan riippuvaisia omista autoista.

Avatar
Kirsi Riipinen
kirsi.riipinen@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*