Terveyskeskuksen käytävä

Työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyi viime vuonna vähemmän ihmisiä kuin sitä edeltävänä vuonna. Viime vuonna työeläkelakien mukaiselle työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyi 19 100 ihmistä, noin tuhat vähemmän kuin 2019.

Luvuista tiedottaa Eläketurvakeskus.

Mielenterveyden sairaudet ovat edelleen yleisin syy työkyvyttömyyseläkkeeseen ja suurin yksittäinen syy masennus. Masennus vie joka päivä kymmenen ihmistä työkyvyttömyyseläkkeelle.

Kaksi kolmesta masennusperusteisesta työkyvyttömyyseläkkeestä myönnetään naiselle.

Mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöiden (33 %) jälkeen toiseksi yleisimpänä syynä työkyvyttömyyseläkkeisiin ovat tuki- ja liikuntaelinten sairaudet (31 %).

– Koronan vaikutus työkyvyttömyyseläkkeisiin on vielä epäselvä. Toivotaan, että työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyminen vähenee edelleen. On myös mahdollista, että kontaktien välttäminen on luonut hoitovelkaa ja työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyvien määrä nousee viiveellä, sanoo tiedotteessa Eläketurvakeskuksen tilastoyksikön päällikkö Tiina Palotie-Heino.

Työkyvyttömyyseläkkeelle 52-vuotiaina

Työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyneiden keski-ikä oli 52 vuotta. Naisia siirtyneissä oli hieman enemmän (53 %) kuin miehiä.

Mielenterveyssyistä jäädään usein eläkkeelle keskimäärin nuorempana, ja paluu työelämään on muihin sairausryhmiin verrattuna harvinaisempaa.

Mielenterveyssyiden vuoksi työkyvyttömyyseläkkeellä ollaan keskimäärin pidempään kuin tuki- ja liikuntaelinsairauksien vuoksi.

Naisten selkeästi yleisin työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymisen syy oli mielenterveyden sairaudet. Sen sijaan miehillä tuki- ja liikuntaelinten sairaudet olivat hieman mielenterveyttä yleisempi syy.

Työeläkelakien mukaisella työkyvyttömyyseläkkeellä oli vuoden 2020 lopussa 130 000 ihmistä, noin 4 000 vähemmän kuin edellisenä vuonna.

2010 työkyvyttömyyseläkeläisiä oli vielä reilut 200 000. Kymmenessä vuodessa työkyvyttömyyseläkkeellä olevien määrä on vähentynyt yli kolmanneksen.

Lue lisää Kunnista jäädään kolme kertaa useammin osatyökyvyttömyyseläkkeelle kuin yksityiseltä sektorilta

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä