Kela on yksi keskeinen toimija yhteispalvelupisteissä. (Kuva: Ville Miettinen)

Valtiovarainministeriössä on valmistunut luonnos julkisen hallinnon yhteispalvelulain uudistamiseksi. Tarkoitus on kehittää palvelua ja selkeyttää kustannusten jakoa.

Taustalla on kehitys, jossa valtion paikallisviranomaisten fyysisten palvelupaikkojen määrä jatkaa edelleen vähenemistä. Myös kuntasektorilla toimipisteet ovat vähentyneet erityisesti kuntaliitosten myötä.

Yhdeksi ongelmaksi yhteispalvelupisteiden toiminnan järjestämisessä nykyisin on muodostunut se, miten kustannukset jakautuvat eri viranomaisten kesken. Yhteispalvelupisteet perustuvat nyt ja myös vastaisuudessa viranomaisten keskinäisiin sopimuksiin. Lakia ehdotetaan nyt täsmennettäväksi, jotta entistä paremmin voitaisiin varmistaa omakustannusperiaatteen toteutuminen kustannusten jaossa toimintaan osallistuvien viranomaisten kesken.

Lakiuudistuksen myötä on tarkoitus täsmentää yhteispalvelussa hoidettavia tehtäviä. Sähköisten palvelujen käyttöä halutaan tukea ja kehittää siihen liittyvää neuvontaa.

 

Kotikäynnitkin mahdollisia

 

Yhteispalvelun muotoja ollaan myös laajentamassa. Lakiesityksen mukaan palveluja voidaan antaa muuallakin kuin kiinteissä palvelupisteissä. Yhteispalvelupiste voisi olla vaikka tiettyä reittiä kulkeva palveluauto tai palvelu voidaan järjestää kotikäyntinä.

Yhteispalvelupisteitä tarvitaan erityisesti niille kansalaisille, jotka syystä tai toisesta eivät käytä palveluja omilla sähköisillä yhteyksillään, koska heillä ei niitä ole tai he eivät pysty käyttämään palveluja niiden avulla.

Erityisesti 2000-luvulla sähköisten palvelujen käyttö on lisääntynyt ja valtion paikallisviranomaisten toimipisteet vähentyneet ja aukioloajat supistuneet.

Lausuntoa on pyydetty muun muassa kaikilta kunnilta ja maakuntaliitoilta sekä valtion palveluja tarjoavilta yksiköiltä ja järjestöiltä.  Lausuntoaika päättyy 17.5.

Lausuntomateriaali on täällä.

 

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä