Vaalitulos pistää Helsingin ja Tampereen pormestaripestit uusiksi
Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen on hoitanut tehtävää vuodesta 2021. Sitä ennen hän toimi kaksi vuotta kansanedustajana. Kuva: Laura oja
Tampere saanee eduskuntavaalien myötä uuden pormestarin, sillä tehtävää hoitava Anna-Kaisa Ikonen, kok. tuli valituksi kansanedustajaksi. Hän sai pirkanmaalaisilta yli 11 400 ääntä.
–Ei jaeta tuolia ennen kuin se on vapaa. Tilanne on se, että toistaiseksi eroanomusta ei ole pöydällä. Prosessi lähtee käyntiin sen jälkeen, kun Anna-Kaisa pyytää eroa pormestarin tehtävästä, kertoo Kokoomuksen Tampereen aluejärjestön puheenjohtaja Ilpo Rantanen.
Apulaispormestari Aleksi Jäntti, kok. ja kaupunginvaltuutettu Kalervo Kummola, kok. ovat julkisesti ilmoittaneet olevansa kiinnostuneita pormestaripestistä. Jäntti kuitenkin pääsi Ikosen tavoin eduskuntaan. Hän ilmoitti jo ennen vaaleja ottavansa paikan vastaan, jos tulee valituksi.
Esityksen Tampereen uudesta pormestariehdokkaasta tekee kokoomuksen aluejärjestö ja valtuustoryhmä, jonka puheenjohtajana Kummola toimii. Lopullisesti uudesta pormestarista päättää aikanaan Tampereen kaupunginvaltuusto.
–Lähdemme siitä, että pormestarin pitää olla valtuutettu. Kummolalla on tehtävään laaja tuki yli puoluerajojen. Tällä hetkellä pormestariksi ei ole muita ehdokkaita, mutta tehtävä ei ole ollut missään avoinnakaan, Rantanen sanoo.
Jäntin seuraaja kaupunkiympäristön palvelualueen lautakuntien apulaispormestarina sen sijaan on jo selvillä. Valtuusto päätti jo vuonna 2021, että valtuustokauden puolivälistä eli kesäkuun alusta alkaen tehtävää hoitaa Pekka Salmi, sd. Kapulanvaihto saattaa aikaistua, sillä valtiopäivien avajaisia on määrä viettää jo ensi viikon torstaina.
Helsingissä vaihtuu apulaispormestari
Helsingissä puolestaan tulee täytettäväksi kasvatuksen ja koulutuksen apulaispormestarin paikka, koska tehtävää hoitava Nasima Razmyar, sd. palaa eduskuntaan.
–Tämä on meille uusi juttu. Helsingissä on ollut pormestarijärjestelmä vuodesta 2017, ja nyt ensimmäistä kertaa käy näin, että apulaispormestari tulee valituksi kesken valtuustokauden eduskuntaan, sanoo Helsingin sosiaalidemokraattien toiminnanjohtaja Tuomas Finne.
Helsingin sosiaalidemokraattien piirikokous ehdottaa Razmyarin seuraajaa Finnen mukaan lähiviikkoina.
–Ehdimme puhua asiasta aika vähän ennen vaaleja, koska Nasima asettui ehdolle vasta joulukuussa, mutta kasvatuksen ja koulutuksen apulaispormestarin tehtävä herättää varmasti kiinnostusta, koska siinä pääsee vaikuttamaan kaupunkilaisten arkeen.
Razmyar aloitti ensimmäisen kerran kansanedustajana vuonna 2015, mutta hän jätti tehtävän kesken kauden vuonna 2017, kun hänet valittiin Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan apulaispormestariksi. Nykyisessä tehtävässään Razmyar on toiminut vuodesta 2021.