Valiokunta on saanut valmiiksi mietintönsä valtion ensi vuoden budjetista. Valiokunnan mielestä vaarana on, että euroalue ajautuu ensi vuonna taantumaan ja pankkikriisiin.

Eurokriisin luoman epävarmuuden vuoksi on varauduttava siihen, että työttömyys kasvaa, kotimainen kysyntä vähenee ja sosiaaliturvamenot lisääntyvät. Valiokunta pitää selvänä, että ensi keväänä valtiontaloudessa joudutaan mittaviin uusiin leikkauksiin ja veronkorotuksiin.

Oppositio jätti budjettimietintöön omat vastalauseensa. Perussuomalaiset esitti varjobudjettinsa mukaisen vaatimuslistan muun muassa rikkaiden tuloveron kiristämisestä ja pk-yrittäjien tukemisesta.

Keskustan Mika Lintilä arvosteli hallituksen budjettiesitystä siitä, ettei se lainkaan tunnista taloudellista tilannetta. Hänen mukaansa hallituspuolueet eivät päässeet yksimielisyyteen siitä, mitä pitäisi tehdä.

Valiokunnan puheenjohtaja Kimmo Sasi (kok.) myönsi, että kokoomus olisi halunnut keskustella lisäsäästöistä jo nyt. Hän piti kuitenkin sinänsä perusteltuna, että uusien sopeuttamistoimien suuruus ja keinot ratkaistaan kevään kehysneuvotteluissa.

(STT)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä