Valtuutetut ja kuntajohtajat arvioivat kunta- sekä sosiaali- ja terveydenhuoltouudistuksen (sote) toteutusta kriittisesti. Lukukauden päätteeksi kokonaisarvosanaksi annettiin  5 ½.

Sosiaali- ja terveysuudistuksen toteutus sai kuntajohtajilta ja kuntien hallitusten puheenjohtajilta arvosanan 5. Paljon paremmaksi ei arvioitu kuntauudistuksen toteutusta. Sama joukko antoi arvosanan 5 +. Rivivaltuutetut nostivat arvosanaksi 5 ½. 

KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön teetättämään kuntajohtamistutkimukseen vastasi toukokuun lopussa 1 610 kaupunkien ja kuntien valtuutettua ja 110 kuntajohtajaa.
 
Kuntakoko vaikutti vain hieman suhtautumiseen. Alle 6 000 asukkaan kunnissa oltiin muita hieman kriittisempiä. 5+ oli kokonaisarvosana.  6 000-30 000 asukkaan kuntaryhmässä arvosanaksi tuli 5 ½ ja yli 30 000 asukkaan kunnissa 6-. Se, oliko vastaaja uusi tai vanha valtuutettu, ei vaikuttanut näkemykseen.
 
Alueellisesti oli myös pieniä eroja. Parhaat kuntauudistuksen arvosanat, 6-, annettiin Kainuussa, Etelä-Karjalassa ja Etelä-Savossa. Kaikkien kriittisimmät arviot tulivat kuntaministeri Henna Virkkusen omasta maakunnasta, Keski-Suomesta, jossa arvosanaksi annettiin 5. Myös Varsinais-Suomessa ja Kymenlaaksossa kriittisyys antoi tulokseksi  5+. Samat maakunnat olivat kriittisimpiä myös sote-uudistuksen toteutukselle. Uudellamaalla kuntauudistuksen arvosanaksi annettiin 6-, sote-uudistus sai tyytyä arvosanaan 5+.
 
Asetettu kysymys kuului: ”Minkä arvosanan antaisit kuntauudistuksen (erikseen sosiaali- ja terveydenhuoltouudistuksen) tämän hetkiselle toteutukselle? Asteikko on kouluarvosanoja vastaava 10-4. Valitse parhaiten mielipidettäsi vastaava vaihtoehto.”

Linkki: Vastaukset grafiikkana KAKS:n verkkosivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä