Markkinaoikeus puuttui HUSin IT-laitehankintaan. (Kuva: Ville Miettinen)

Markkinaoikeus on määrännyt tehottomaksi HUSin marraskuussa 2017 tekemän IT-laitehankinnan 1.1.2019 lukien. Tuoreella päätöksellään markkinaoikeus kumoaa Helsingin ja Uudenmaan Sairaanhoitopiirin kuntayhtymän asiasta tekemän hankintapäätöksen.

Neljän vuoden ja maksimissaan 36 miljoonan euron arvoinen hankinta kaatui vääntöön värikaseteista. Markkinaoikeuteen valittaneen osapuolen mielestä hankintayksikkö oli hankintasäännösten vastaisesti tehnyt olennaisen sopimusmuutoksen. Valittajan mukaan hankintayksikön IT-laitehankinta ei ole sisältänyt tulostinten ja monitoimilaitteiden värikasetteja lukuun ottamatta uusien tulostinten ja monitoimilaitteiden aloituskasetteja.

Kilpailutuksen jälkeen hankintayksikkö oli ilmoittanut, että kaikki Helsingin ja Uudenmaan Sairaanhoitopiirin kuntayhtymän konsernin tarvitsemat tulostinten ja monitoimilaitteiden värikasetit hankitaan ensisijaisesti Tietokeskus Finland Oy:ltä ja tämän estyessä Dustin Finland Oy:ltä. Valittajan mukaan tätä ei ollut alkuperäisessä hankintailmoituksessa ilmoitettu, vaan jälkikäteen oli tehty olennainen sopimusmuutos.

Samalle kannalle tuli myös asiaa tutkinut markkinaoikeus. Päätöksestä voi valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

50 tonnin seuraamusmaksu

Markkinaoikeus määräsi Helsingin ja Uudenmaan Sairaanhoitopiirin kuntayhtymän maksamaan valtiolle seuraamusmaksuna 50 000 euroa. Hankinnasta valittaneen Bruce Campbell Ltd Oy:n oikeudenkäyntikuluista kertyy maksettavaa 20 000 euroa viivästyskorkoineen.

Markkinaoikeus velvoittaa HUSia kilpailuttamaan kyseisen hankinnan julkisista ohjeista annettujen oikeusohjeiden mukaisesti. Tätä velvoitetta tehostetaan 500 000 euron uhkasakolla.

Markkinaoikeuden ratkaisu asiassa

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*