Valtion työpaikkojen sijoittamisella pääkaupunkiseudun ulkopuolelle ei havaita näkyviä vaikutuksia aluetalouteen, arvioi Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen erikoistutkija Heikki Pursiainen.

Pursiainen on selvittänyt alueellistamisen vaikutuksia yritysten määrään, yksityisiin työpaikkoihin, tuloihin tai asuntojen hintoihin.

Myös alan kansainvälinen tutkimus viittaa siihen, että aluepoliittisilla toimenpiteillä ei useinkaan saada aikaan haluttuja vaikutuksia ainakaan kustannustehokkaasti.

VATT:n mukaan alueellistamisen vaikutusten olemassaolo pitää osoittaa huomattavasti nykyistä huolellisemmin, jos positiivisia vaikutuksia halutaan käyttää alueellistamisen perusteena.

Vuosien 2001–2011 aikana valtion työpaikkoja on alueellistettu noin 4000:n henkilötyövuoden edestä. Määrä on noin 3 % valtion kaikista työpaikoista. Samanaikaisesti valtion työpaikkojen määrä kokonaisuutena on vähentynyt merkittävästi.

Alueellistamisella tarkoitetaan valtion toimintojen sijoittamista pääkaupunkiseudun ulkopuolelle.

Pursiaisen selvitys koskee vuosia 2001–2010 ja tarkasteltavana alueena on kunta. Keskeisenä tarkastelukohteena oli valtion työpaikkojen määrän vaikutus yksityisen sektorin työpaikkojen määrään kunnan alueella.

VATT:n tiedote


Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä