Maakuntavaalit toukokuussa 2019? Osa uskoo - osa ei.

Viime aikaiset uutiset eduskunnan sote-valiokuntatyöskentelystä ovat saaneet monet tahot jo epäilemään, että aikataulut pettävät jälleen. Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen uskoo kuitenkin yhä, että toukokuussa 2019 järjestetään ensimmäiset koko Manner-Suomen kattavat maakuntavaalit. Kuntalehti tavoitti kiireisen ministerin sähköpostin välityksellä.

Onko toiveet maakuntavaalien järjestämisestä toukokuussa 2019 jo kuopattu?

-Ei ole. Vaalien ajankohta on sidoksissa eduskunnan käsittelyaikatauluun.

Mikä voisi olla uusi ajankohta, jos toukokuu 2019 ei onnistu?

-En halua spekuloida eduskuntakäsittelyn ollessa loppusuoralla muilla vaaliajankohdilla. Tärkeintä on, että uudistus saadaan aikaiseksi ja eduskunta pystyy päättämään uudistuksesta, toteaa Vehviläinen viestissään.

Syysvaalit eivät maailmanloppu

Oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen on vuosien saatossa useissa eri yhteyksissä arvioinut, että lain voimaantulon ja vaalien järjestämisen välille tarvitaan aikaa vähintään puoli vuotta. Pohjois-Pohjanmaan muutosjohtaja Marjukka Manninen muistuttaa, että vaalien ajankohta ei ole mikään kynnyskysymys valmistelun kannalta.

-Uskotaan ja toivotaan, että vaalit pidetään suunnitellusti, mutta valmistelun näkökulmasta syksylläkään olevat vaalit eivät ole mikään maailmanloppu, Manninen huomauttaa.

Vaalien ajankohtaa suurempi ongelma Mannisen mielestä on ylipäätään lakien voimaantulo. Lakipaketin käsittelyn kangertelu on näkynyt kentällä pienoisena tyhjäkäyntinä valmistelussa. On paljon töitä, joihin ei pystytä tarttumaan ennen kuin lait ovat voimassa.

-Meille on sen sijaan tärkeää, että lait saadaan voimaan. Mitä pikemmin se tapahtuu, niin sitä parempi. Kun lait ovat voimassa, niin pääsemme tästä esivalmisteluvaiheesta varsinaiseen valmisteluun. Siellä on paljon töitä tehtävänä henkilöstösiirtojen, palveluketjujen järjestämisen ja monen muun asian parissa.

Uusimaa varautuu

Uudenmaan muutosjohtaja Markus Sovala kieltäytyy kohteliaasti arvioimasta sitä, onnistuuko hallitus viemään sote- ja maakuntauudistuksen lakipaketin suunnittelussa aikataulussa läpi eduskuntakäsittelystä.

-On eduskunnan työtä paremmin tuntevien tahojen tehtävä arvioida, tulevatko lait voimaan niin, että maakuntavaalit ehditään toukokuulla pitää. Toivottavasti eduskunta onnistuu työssään, Sovala kommentoi.

Joka tapauksessa määräaikojen paukkuminen on pantu merkille. Kaikki on mahdollista ja tähän on myös varauduttu.

-Olemme maakuntana varautuneet myös siihen, että hallitukselta loppuu aika kesken myös keväällä. Ei elämä ja tulevaisuuden suunnittelu voi perustua vain toiveisiin ja tavoitteisiin. Mukana pitää olla myös realismia, muutosjohtaja painottaa.

Uudenmaan suunnalta on avoimesti kerrottu, että vaihtoehto B on olemassa. Tästä on myös moitteita hallituksen taholta tullut.

-Emme suostu varautumisesta huolimatta kuitenkaan sellaiseksi syntipukiksi, joka on kaatamassa uudistuksen varautumalla jo ennakkoon siihen, että uudistus ei mene läpi. Meillä on iso joukko ammattilaisia töissä, eikä ihmiset voi odottaa jouluun asti tietoa siitä, missä he ovat tammikuulla töissä.

Joka tapauksessa muutosjohtaja katsoo, että valmisteluun käytetty työpanos ei ole ollut hukkaan heitettyä aikaan. Suomalaiset sote-palvelut kaipaavat muutosta. Jos nykyhallitus sitä ei ehdi saamaan valmiiksi, niin uusi hallitus joutuu asiaan perehtymään.

-Me katsomme, ettei valmistelutyö mene hukkaan, koska seuraavakin hallitus tekisi hyvin samantyyppisen sote-uudistuksen, kuin mikä nyt on työn alla, Markus Sovala arvioi.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*