Järvenpään uusi sosiaali- ja terveyspalvelukeskus aiotaan suunnitella ja rakentaa täysin uudella tavalla. Toteutus kehittää julkista rakentamista ja on laaja pilottihanke. Käytössä on uutta tekniikkaa, ja myös työtavat uusitaan.
 
Sote-talo rakennetaan kaupungin keskustaan. Se korvaa myös Vanhankylänniemen terveyskeskussairaalan.
 
VIRMA-nimellä kulkevalla hankkeella tavoitellaan uudenlaista käyttäjälähtöistä ja vuorovaikutteista virtuaalisuunnittelun ja -rakentamisen mallia. Tavoitteena on välttää rakentamisessa usein ilmenevät ongelmat ja kompurointi hankintalain kanssa.
 
Virtuaalinen ja vuorovaikutteinen suunnittelu mahdollistavat sen, että sosiaali- ja terveyspalvelukeskuksen asiakkaat ja työntekijät pääsevät arvioimaan keskuksen toimivuutta virtuaalisesti ennen kuin varsinainen rakentamisvaihe aloitetaan.
 
Järvenpään pilotissa tilaaja kilpailuttaa suunnittelun yhtenä kokonaisuutena ja tekee kaikkien osapuolten kanssa yhden, yhteisiin tavoitteisiin sitovan integroivan sopimuksen. Tilaaja saa vain yhden sopimuksen.
 
Tämän jälkeen, suunnittelun edettyä, tarkoitus on kilpailuttaa toteutus. Myös siitä vastaa yksi ryhmä, jonka kanssa tilaaja tekee yhden sopimuksen.
 
Riskejä ja hyötyjä tasataan
 
Järvenpään sosiaali- ja terveyspalvelukeskushankkeeseen kuuluu myös kaupallinen malli, jolla riskejä ja taloudellisia hyötyjä jaetaan osapuolten välillä. Jos hanke menee hyvin, kaikki pärjäävät, jos menee huonosti, kaikki kärsivät, projektipäällikkö Jukka Linna kuvaa.
 
Pilottikohteena olevan Kiinteistö Oy Järvenpään Terveystalon laajuus on noin 15 000 bruttoneliömetriä. Arvioitu investointikustannus on noin 50 miljoonaa euroa, joka sisältää kaikki kustannukset käyttöönottoon saakka.
 
Päämääränä on ”maailman kilpailukykyisin julkinen rakentaminen”. Siitä halutaan vientituote, hankkeessa mukana oleva Fira Oy:n toimitusjohtaja Jussi Aho sanoo.

(KL)


Lue lisää Kuntalehdestä 5/2013.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä