Älä tule paha kakku, tule hyvä kakku... Professorit eivät enää valinnanvapausmallin tiimoilta hyvään usko. (Kuva: Erkka Finer)

Valinnanvapausmalli on pysäytettävä. Hyppy tuntemattomaan. Talon voi polttaa vain kerran. Toteuttamisaikataulu on epärealistinen. Siinä mietteitä viideltä professorilta, joita Yle oli pyytänyt arvioimaan sote-uudistuksen valinnanvapausmallia.

 Ylelle valinnanvapausmallia ruotineista professoreista Heikki Hiilamo, Jussi Huttunen, Martti Kekomäki ja Anneli Pohjola ovat sosiaali- ja terveysministeriön asiantuntijaryhmän jäseniä. Anneli Anttonen on puolestaan Tampereen yliopiston sosiaalipolitiikan professori.

Pitkään sote-uudistusta seuranneiden asiantuntijoiden arviot ovat hallituksen ajatuksille valinnanvapausmallista murheellista luettavaa.

Hyviä puolia ei juuri löydy, mutta erilaisia uhkakuvia yllin kyllin. Kikkailun potilailla ja heidän hoidoillaan arvioidaan realisoituvan, kun yhtiöitetyt sote-yhtiöt ja yksityiset toimijat aloittavat työnsä vuoden 2019 alussa.

– Miksi Suomen tulisi ottaa oppia huonommin pärjäävistä maista? Eikö nykyistä järjestelmää tulisi pikemminkin kehittää entistä paremmaksi, kun keinoja on olemassa, ihmettelee professori Kekomäki Ylen jutussa.

Hommalle stoppi

Professorit esittävät painokkaasti pilliin viheltämistä ja valmistelun pysäyttämistä. Esitetyn mallin ei nähdä tuovan ratkaisua suomalaisen sosiaali- ja terveydenhuollon ongelmiin, vaan hankaloittavan ongelman hallintaa.

– Tällaiseen ei voi olla varaa. Tulella ei voi leikkiä, ja talon voi polttaa vain kerran. Pitää olla uskallusta peruuttaa ja ottaa aikalisä, professori Anttonen painottaa Ylen haastattelussa.

Heikki Hiilamo huomauttaa, että uudistuksen riskit on havaittu myös valmistelijoiden taholla. Sitä professori ihmettelee, ettei riskeihin ole havahduttu.

-Lausuntopyynnön yhteydessä julkaistu vaikutusarvio on hämmentävää luettavaa. Jos kerran tiedossa on vaikutusarvion kuvaamat lukuisat vaarat, miksi esitystä viedään eteenpäin sen nykyisessä muodossa? Valinnanvapaus olisi mahdollista toteuttaa suppeammassa muodossa niin, ettei se vaaranna integraatiota, Hiilamo arvioi.

Ylen artikkeli: Professorit: Vapaudesta valita tuli mahdoton yhtälö – ”Talon voi polttaa vain kerran”

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä