Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on pistänyt Siikalatvan kunnan sosiaali- ja terveyspalvelut tarkkailuluokalle. (kuvakaappaus Siikalatvan oma sote-sivuilta)

Pohjois-Suomen aluehallintavirasto on ottanut valvontaansa Siikalatvan kunnan sosiaali- ja terveyspalvelut. Kunta kokonaisulkoisti sote-palvelunsa vuonna 2017 Mehiläiselle ja tämän jälkeen kunnan sosiaali- ja terveydenhuollossa on havaittu monia vakavia puutteita. Asiasta kertoi ensimmäisenä Yle.

Mehiläisen työntekijät ovat valmistelleet ja esitelleet kehitysvammaisten erityishuoltoa koskevia päätöksiä kunnan johtavalle viranhaltijalle, joka on vain allekirjoittanut päätökset. Sote-palveluista vastannut Mehiläinen on tehnyt myös omaishoitajasopimuksia omaishoitajien kanssa, vaikka ne kuuluvat kunnan solmittavaksi.

Avin mukaan epäselvyyttä on myös siitä, mitkä kunnan johtavan lääkärin tehtävät kuuluvat virkavastuulle. Selvyyttä ei ole ollut myöskään siinä, miten kunta valvoo Mehiläisen toimintaa. Lain edellyttämää omavalvontasuunnitelmaa ei ole Ylen uutisoinnin mukaan ollut.

Valvontaa tehty jo pidempään

Kunnassa on jo puututtu useisiin aluehallintoviraston huomaamiin epäkohtiin ja asioita on saatettu ajan tasalle. Kunnanjohtaja Pauli Piilman mukaan kyse on jo vanhasta asiasta.

-AVI on valvonut meitä jo pitkään. Ulkoistimme soten vuonna 2017 ja ainakin 1,5 vuotta olemme käyneet näissä asioissa vuoropuhelua aluehallintoviraston kanssa, Piilma toteaa.

Aluehallintovirasto on antanut valvontaa koskevan päätöksensä maaliskuun lopulla. Ratkaisussaan aluehallintovirasto antaa kunnalle huomautuksen lainvastaisesta menettelystä sosiaalihuoltolain, kansanterveyslain ja terveydenhuoltolain mukaisten palvelujen järjestämisessä ja yksityisten palveluntuottajien palvelujen valvonnassa.

-Marraskuussa 2018 kunnan johtavilla virkamiehillä ja luottamushenkilöillä oli yhteinen tapaaminen aluehallintoviraston edustajien kanssa. Tuo tapaaminen oli erittäin hyvä ja nämä nyt esille tulleet asiat kirjattiin tuosta tapaamisesta tehtyyn muistioon. Näitä epäkohtia olemme jo talven ja kevään aikana kuntoon saattaneet, kunnanjohtaja Piilma kertoo.

Neljän kysymyksen lista ja vastauksia niihin

Perjantaiaamuna Siikalatvan kunnasta lähti Pohjois-Suomen aluehallintovirastolle vastauksia heidän kunnalle esittämäänsä neljän kohdan listaan. Kysymykset olivat:

Mihin toimenpiteisiin kunta on ryhtynyt virkavastuulla hoidettavien tehtävien järjestämiseksi lainsäädännön edellyttämällä tavalla?

-Helmikuun alussa kuntaan palkattiin aikuissosiaalityöhön sosiaaliohjaaja hoitamaan virkavastuulla tehtäviä palvelutarpeen arviointeja ja valmistelemaan päätöksiä. Rekrytointia vaikeutti pula pätevistä sosiaalityöntekijöistä. Nyt meillä on johtava sosiaalityöntekijä, joka päätökset sekä kaksi sosiaalityöntekijää, joista toinen on lastensuojelussa ja toinen siis aikuissosiaalityössä. Lastensuojelussa työskentelevä henkilö aloitti meillä viime vuoden lopulla, Pauli Piilma kertoo.

Millä tavalla kunta järjestää johtavan lääkärin sijaisjärjestelyt?

-Johtavalle lääkärille on palkattu sijainen 1.6. alkaen. Aiemmin AVI ei ole sijaista hänelle vaatinut, Piilma kommentoi.

Millä tavalla kunta valvoo hankkimiaan yksityisiä sosiaali- ja terveyden huollon palveluja?

-Valvontakäyntien määrää on lisätty, alkuvuoden aikana niitä on tehty moninkertainen määrä.

Millä tavalla kunta valvoo alueensa yksityisiä sote-palvelujen tuottajia?

-Valvontakäyntejä on tehty myös muille yksityisille palvelutuottajille kuin Mehiläiselle, Piilma kommentoi.

Lisäksi aluehallintovirasto on pyytänyt toimittamaan sosiaalihuoltolain mukaisen omavalvontasuunnitelman aluehallintovirastoon.

-Uusi omavalvontasuunnitelma on hyväksytty kunnanhallituksen kokouksessa 25.2. Olemme korjanneet aika lailla kaikki asiat kuntoon, joista aluehallintovirasto on meitä huomauttanut, kunnanjohtaja Pauli Piilma arvioi.

Yhteistyö aiemminkin julkisuudessa

Nyt noussut AVI-kohu ei ole ensimmäinen kerta, kun pohjois-pohjalaisen reilun 5000 asukkaan Siikalatvan ja terveysjätti Mehiläisen yhteistyökuviot ylittävät valtakunnan median uutiskynnyksen. Vuoden 2017 lopulla herätti paljon huomiota Siikalatvan kunnan päätös perustaa julkinen terveysasema Ouluun Mehiläisen toimitilojen yhteyteen.

Siikalatva perusteli päätöstään sillä, että kaupungissa työssäkäyvät siikalatvalaiset saisivat mahdollisuuden käyttää terveyspalveluita myös Oulussa. Myös oululaiset olisivat valinnanvapauden kautta käyttää terveysaseman palveluita. Hanke ei kuitenkaan koskaan toteutunut törmättyään lakipykäliin.

 

EDIT 10.5.2019 klo 11.50: Poistettu jutusta maininta, että kyseessä olisi ensimmäinen kerta, kun aluehallintovirasto ottanut koko sote-ulkoistuksen valvontaansa.

Ylen uutinen Siikalatvan tilanteesta kokonaisuudessaan

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä