Suomen Yrittäjien mukaan kuntien pitää hinnoitella palvelunsa sekä saada valita vapaammin, mitä palveluita ne tuottavat itse ja mitä ostavat muilta.

Valtioneuvosto linjasi puolivälitarkastelussaan, että kuntarakennelain tavoitteet täyttäville kunnille annetaan lisää vastuuta ja vapautta toimia. Suomen Yrittäjien mukaan linjaus on oikea.

– Nyt kaivataan rohkeita kokeiluja, joissa kunta voi jopa poiketa laissa ja asetuksissa määritellyistä säännöksistä palveluitten tuottamiseksi, Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Anssi Kujala sanoo.

Kujalan mielestä hyvä esimerkki oli 1990-luvun vapaakuntakokeilu, mutta nyt pitäisi mennä vielä pidemmälle. Kokeilussa kunnat voisivat selvittää, mitä palveluita yritykset ja järjestöt voisivat tuottaa nykyistä enemmän.

– Kunnilla ei ole varaa tuottaa kaikkia kuntalaisten tarvitsemia palveluita, Kujala perustelee kokeilun tarvetta.

Kujalan mukaan kunnissa pitää ymmärtää se, että kuntapalveluiden todelliset kustannukset pitää kertoa kansalaisille ja päättäjille.

– Hintalappujen kautta kuntien on helppo miettiä, mitä palveluita kannatta hoitaa itse ja mitä kannatta antaa yritysten hoidettavaksi.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä