Yhä useammat kunnat ja kuntayhtymät ovat ottaneet käyttöön palvelusetelit erikoissairaanhoidossa.

Sosiaalipalveluissa palvelusetelien käyttö on yhä suurinta, mutta terveydenhuollossakin on herätty palvelusetelien hyödyntämiseen. Kuntaliiton tekemään kyselyyn vastanneista kunnista 40 prosenttia on ottanut käyttöön palveluseteleitä myös terveyspalveluissa, kun määrä kolme vuotta aiemmin oli 26 prosenttia.

Palvelusetelin tarjoaminen erikoissairaanhoidossa on kyselyn perusteella nelinkertaistunut kolmessa vuodessa. Erityisesti Tampereen ympäristökunnissa Ylöjärvellä, Nokialla, Kangasalalla, Pirkkalassa ja Lempäälässä on käytössä laaja ja keskenään yhteneväinen erikoissairaanhoidon palvelusetelijärjestelmä.

-Kuntien terveyspalveluissa on selvästi löydetty palvelusetelit. Palveluseteli on löytänyt paikkansa erikoislääkärin vastaanottotoiminnassa, missä setelien määrä on lähes viisinkertaistunut kolmessa vuodessa. Leikkausten ja toimenpiteiden sekä tutkimusten osalta setelien määrät ovat kolminkertaistuneet. Terveyspalveluissa palveluseteliä käytetään yleisimmin kotisairaanhoidossa, terapiapalveluissa, hammaslääkärin vastaanotoilla ja apuvälineissä, toteaa erityisasiantuntija Anu Nemlander Kuntaliitosta.

Hyviä kokemuksia

Tampereen kehyskuntien muodostama alueella on noin 150000 asukasta.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



-Meillä on käytössä tällä alueella noin sata erilaista erikoissairaanhoidon palveluseteliä. Puolet niistä on erikoislääkärin konsultaatioon oikeuttavia ja puolet päiväkirurgiassa hoidettavia leikkauksia. Vaativa erikoissairaanhoito hankitaan sairaanhoitopiiriltä, kertoo Kangasalan kaupungin sosiaali- ja terveyskeskuksen talousjohtaja Toni Haapala.

Haapala muistelee Kangasalan tulleen mukaan toimintaan vuoden 2013 alussa. Miehen mielestä järjestelystä ovat hyötyneet kaikki.

-Kaupungin kannalta katsottuna saimme silloin alkuaikoina kaksi konsultaatiota yhden hinnalla. Asiakkaat taas pääsevät palveluseteleitä hyödyntäen nopeasti hoitoon. Palaute kuntalaisten taholta on ollut hyvää. Tästä järjestelystä hyötyvät kaikki, Haapala vakuuttaa.

Sosiaalipalvelut kahmivat suuret setelit

Suuret rahavirrat liikkuvat kuitenkin yhä sosiaalipalveluiden palveluseteleissä, vaikka siellä kyselyn perusteella seteleitä tarjoavien kuntien määrässä on tapahtunut pudotusta. Kun kolme vuotta sitten kyselyyn vastanneista kunnista kolme neljännestä tarjosi kuntalaisille palveluseteleitä, niin nyt kyselyyn vastanneista kunnista sosiaalipalvelujen palveluseteleitä oli käytössä vain 60 prosentissa kunnista.

-Euroissa laskettuna leijonanosa palveluseteleistä käytetään sosiaalipalveluissa. Se on luonnollista, sillä erityislääkärin vastaanottomaksu on huomattavasti pienempi, kuin esimerkiksi vammaispalvelulain mukainen palveluasumisen hinta. Kaikkiaan palveluseteleillä katetaan noin yksi prosentti maamme sote-menoista, Nemlander kertoo.

Vaikka sosiaalipalveluissa palveluseteleitä käyttävien kuntien ja kuntayhtymien määrä on laskenut, niin itse palvelusetelien määrä on kasvanut noin kolmanneksella vuodesta 2015. Eniten seteleitä käytetään kotipalvelussa, tehostetussa palveluasumisessa, omaishoitajien vapaan aikaisissa palveluissa sekä kotipalvelujen tukipalveluissa. Siun sotessa, Helsingissä, Essotessa, Kuopiossa ja Lapualla oli käytössä erityisen runsas valikoima sosiaalipalveluiden palveluseteleitä.

Palveluseteleistä puhtia valinnanvapauden toteuttamiseen

Kuntaliiton kyselyssä selvitettiin myös vastaajien suhtautumista palveluseteleiden käyttöön valinnanvapauden lisäämisen välineenä. Palvelusetelilakia pidettiin avovastauksissa hyvin toimivana ja palveluseteli nähtiin alkuvaiheessa riittävänä keinona lisätä valinnanvapautta. Vastaajista 90 prosenttia oli sitä mieltä, että valinnanvapauslaille asetettuja tavoitteita voidaan toteuttaa palvelusetelin avulla.

-Palveluseteliä on opittu käyttämän kunnissa ja kuntayhtymissä ja sen käyttöä on laajennettu uusiin palveluihin. Nyt, kun sote-uudistuksen toteutus on viivästynyt, on erityisen tärkeää, että palvelusetelin kehittämistä ei pysäytetä. Markkinatuntemuksen parantaminen, palvelujen tuotteistus ja setelin arvon määritys vaativat osaamista, joka on siirrettävissä myöhemmin käynnistyviin asiakassetelin kokeiluihin ja uusiin palvelurakenteisiin, sanoo johtaja Tarja Myllärinen.

Kuntaliitto lähetti palvelusetelikyselyn kaikille Manner-Suomen kunnille ja sosiaali- ja terveydenhuollosta vastaaville yhteistoiminta-alueille. Vastauksia saatiin 143 kunnalta ja yhteistoiminta-alueelta. Kysely kattaa tiedot yhteensä 228 kunnasta, jotka vastaavat 77 prosenttia Manner-Suomen kunnista ja 84 prosenttia väestöstä.

Tutustu oman kotikuntasi palvelusetelikyselyn tuloksiin (Excel-taulukko)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*