Luottamus on viime aikoina ollut ”kuuma peruna”. Yhteinen nimittäjä luottamuskeskusteluiden konteksteille on ollut linkki johtajuuteen. Johtaminen on riskienhallintaa ja luottamus ilmiönä on pohjimmiltaan riski. Otamme riskin luottaessamme toiseen.  Koemme arvostusta kun joku luottaa meihin ja tunne epäluottamuksesta tuottaa turhautumista. Ihmiset reagoivat näin huolimatta siitä, toimivatko he kuntakentässä, yritysmaailmassa vai siviilielämässä.

Kun johtaja osoittaa luottamusta johdettaviinsa, hän saa myös itse luottamusta osakseen. Tarvitaan johtamistekoja, pelkät juhlapuheet eivät riitä! Luottamuksen ilmapiirissä johdettu organisaatio saa ylimääräisiä voimavaroja käyttöönsä. Ihmiset voivat paremmin, väärinkäytösten määrä vähenee ja motivaatio kasvaa. Epäluottamuskulttuuri ruokkii kyräilyä, väärinkäytöksiä ja kontrollin lisäämisen tarvetta. Herää kysymys, mikä on luottamuksen tila tämän päivän julkishallinnon johtamisessa?

Halu kulttuurinmuutokseen lähtee organisaation ylimmästä johdosta. Vaaditaan tervettä nöyryyttä ja rohkeutta lähteä muuttamaan juurtuneita käsityksiä siitä, miten ihmisiä johdetaan ja mikä on luottamuksen merkitys johtamisessa. Moderni johtaja ymmärtää, että johtajuus kantaa myös ilman vahvaa kontrollia. Eikö olisi kannattavampaa rakentaa yhteistä tulevaisuutta eikä ampua toisia syytöksillä poteroista? 

Maassamme on paljon johtajia, jotka johtavat luottamuskulttuurin mukaisesti. Osa johtajista ei kuitenkaan osaa tai uskalla toteuttaa modernia johtamistapaa, jolloin epäluottamusorganisaatioista parhaat osaajat etsiytyvät motivoivampiin kulttuureihin ja osaamisen taso laskee. Siihen ei kuntakentässäkään olisi varaa, vaan parhaiden osaajien kyvyt pitäisi saada käyttöön.

Rohkaisen kuntajohtoa käsittelemään luottamuksen merkitystä aidosti. Moderni johtajuus vapauttaa aikaa ja parantaa tuloksia. Kyse ei ole sinisilmäisyydestä, vaan tietoisesta valinnasta käyttää arjen psykologiaa. Luottamuskulttuuri mullistaisi lamaantuvan yhteiskuntamme kun hyödynnämme sitä aidosti julkisella sektorilla. Mistä löytyvät rohkeimmat tienraivaajat?

Jukka Saksi

Kirjoittaja on Spindoctor Finland Oy:n toimitusjohtaja ja johtajuuden väitöskirjatutkija Jyväskylän yliopistossa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä