Innokkain mielin astun Tampereen kaupungin ”kulmahuoneeseen”, pormestarin tehtävään rakentamaan monella tavoin uudenlaista Tamperetta. Samalla jätän haikein mielin hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkusen valtiosihteerin tehtävän, joka on ollut upea näköalapaikka kuntakenttään ja julkishallinnon kehittämiseen. Kiitos kaikille hyvästä yhteistyöstä näinä vuosina.

Molempien tehtävien suurena ja tärkeänä tavoitteena näen sen, että kuntia ja niiden menestyksen edellytyksiä yhdessä kehittäen pystymme parhaiten turvaamaan myös tulevaisuuden hyvinvoinnin.

Mitä se merkitsee tulevina vuosina Tampereella? Olemme laatineet pormestariohjelman 2013–2016 laajassa yhteistyössä Tampereen poliittisten ryhmien kanssa. Ohjelma antaa suuntaviivat kaupungin kehittämiselle ja sen suuri ajatus on rakentaa uudenlaista Tamperetta yhdessä työntekijöiden, luottamushenkilöiden, kaikkien tamperelaisten ja muiden toimijoiden kanssa.

Suomea ja Tamperetta ravistelee talouden rakennemuutos ja epävarmuus tulevaisuudesta. Aikaisemmin Tampere on selviytynyt vaikeista ajoista rohkeudella uudistua ja tiiviillä yhteistyöllä eri toimijoiden kesken. Näitä ominaisuuksia tarvitaan nytkin uudistuksissa ja talouden tasapainotuksessa.
Päätöksenteolla tulee luoda edellytyksiä tulevaisuuden hyvinvoinnille ja menestykselle. Siksi ohjelmassamme näkyy vahvasti taloudellisen, sosiaalisen ja ekologisen kestävyyden periaate ja katse on luotu pitkälle tulevaan yli valtuustokauden. Rohkea kaupunki investoi ja kehittää kaupunkirakennettaan kokonaisvaltaisesti. Myös pitkän aikavälin hyvinvointiin panostetaan siirtämällä toiminnan painopistettä hyvinvoinnin edistämiseen, ennaltaehkäisyyn ja varhaiseen puuttumiseen.
Suomen kuntakenttä on keskellä suuria mullistuksia. Kuntauudistus ja sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus vaikuttavat kuntakenttään voimakkaalla tavalla. Uudistuksia ei tule tehdä uudistusten vuoksi, vaan paremman elinvoiman ja kilpailukyvyn vuoksi ja ihmisten arjen sujuvoittamiseksi. Yhdessä olemme enemmän.

Tampereen seudun kannalta oleellista on, että sen asema valtakunnan kakkoskeskuksena vahvistuu, ja että se nähdään myös kansainvälisesti houkuttelevana alueena osaavan työvoiman, koulutuksen ja yritysten ansiosta. Siksi myös Tampereen edunvalvontaa on tehostettava. Hyvät yhteydet valtioneuvostoon, eduskuntaan, elinkeinoelämään, tutkimus- ja kehitysorganisaatioihin sekä kansainvälisesti ovat välttämättömiä Tampereelle tärkeiden hankkeiden eteenpäin viemiseksi. 

Visioissamme Tampere on tasaisesti kasvava, vetovoimainen kansainvälinen yritysympäristö, monipuolinen kulttuurikaupunki sekä korkeatasoisen koulutuksen ja tutkimuksen keskittymä, jossa työllisyystilanteen parantamiseen ryhdytään määrätietoisesti. Siihen tarvitaan yrityksiä ja niiden menestymistä. Asuinpaikkana kaupunki on ihmisten kaupunki: turvallinen, sosiaalisesti eheä ja viihtyisä sujuvan elämän suuri kaupunki, jossa on laadukkaat kehittyvät palvelut ja jossa ihmisten osallisuutta ja vaikutusmahdollisuuksia edistetään uusin keinoin. Tampere on haluttu kaupunki asukkaille, yrityksille ja vierailijoille.

Valtuustokauden 2013–2016 aikana keskeisimpänä tavoitteena on vahvistaa ihmisten hyvinvointia, talouden tasapainoa ja alueen elinvoimaa sekä edelleen uudistaa ja kehittää organisaatiota toimintatapoineen. Elinvoimansa Tampere saa kasvusta, kilpailukyvystä, kuntalaisten energiasta ja osallisuudesta. Uusi Tampere tekee enemmän ja paremmin.

Sellainen on uusi Tampere, tyytyväisten ihmisten hyvin hoidettu, vetovoimainen kaupunki.

Anna-Kaisa Ikonen, Tampereen pormestari

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä