Jami Holtari aloittaa Suomen Vetylaakso ry:n toimitusjohtajana lokakuun alussa. (Kuva: Suomen Vetylaakso ry)

Suomen Vetylaakso ry:n hallitus on valinnut diplomi-insinööri Jami Holtarin yhdistyksen toimitusjohtajaksi.

Holtari on toiminut Etelä-Karjalan liiton elinvoimajohtajana vuodesta 2021. Hän aloittaa uudessa työssään lokakuun alussa.

-Vetytalouden osalta on Suomessakin todella suuri momentum, jota ei voi olla hyödyntämättä. Olen innoissani saamastani luottamuksesta ja mahdollisuudesta lähteä rakentamaan vetylaaksoa Suomeen, Holtari sanoo.

Itä- ja Kaakkois-Suomessa on vireillä useita suuria uusiutuvan energian investointeja: St1:n metanoli- tai metaanilaitos Lappeenrannassa, Ren-Gasin vihreän vedyn laitokset Kotkassa ja Mikkelissä, P2X:n vety- ja metaanilaitos Joensuussa sekä Solvay Chemicalsin vihreän vedyn tuotantolaitos Kouvolassa. Lisäksi akkumateriaalien tehdasinvestoinnit etenevät Kotkassa ja Haminassa.

-Tavoitteenamme on rakentaa Suomesta merkittävä uusiutuvan energian sekä siihen perustuvan vedyn ja jatkojalosteiden tuotannon keskittymä koko Euroopan mittakaavassa., kertoo yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja, Lappeenrannan kehitysjohtaja Markku Heinonen.

Lappeenrannan kaupunki päätti alkuvuodesta 2023 yhdessä alueellisten kehitysyhtiöiden ja LUT-yliopiston kanssa perustaa vetytaloutta edistävän yhteistyöorganisaation, Suomen Vetylaakso ry:n. Yhdistyksen perustamisen pohjalla on LUT-yliopiston selvitys, joka toi esiin Itä- ja Kaakkois-Suomessa piilevän uusiutuvan energian ja vihreän vedyn tuotantopotentiaalin sekä mahdollisuudet uudenlaisen teollisuuden kasvuun.

Vetyalan verkosto on otettu innostuneesti vastaan Pohjois- ja Etelä-Karjalan sekä Kymenlaakson-Loviisan seudun kunnissa, yrityksissä ja kehitysyhtiöissä. Yhdistykseen on liittynyt 30 jäsentä, joista 18 yrityksiä.