Risto Alaheikka on toiminut muun muassa Pyhäjärven Kehitys Oy:n toimitusjohtajana.

Maanantaina kokoontunut Luumäen kunnanvaltuusto valitsi Risto Alaheikan uudeksi kunnanjohtajaksi.

Alaheikka on kauppatieteiden maisteri. Hän toiminut muun muassa Pyhäjärven Kehitys Oy:n toimitusjohtajana 2017–2020, Team Botnian Oy:n toimitusjohtajana 2011–2014 sekä kauppakeskusjohtajana.

– Luumäki on kiinnostava kunta. Sen sijainti on edullinen Helsingin ja Pietarin puolivälissä lähellä Lappeenrantaa ja Kouvolaa. Uskon, että hyvät yhteydet antavat paljon mahdollisuuksia uusien asukkaiden ja uusien yritysten tavoittelussa, Alaheikka sanoo.

Alaheikka on toiminut työurallaan pääosin yrityselämän palveluksessa.

– Kunnanjohtajan tehtävä on kiehtova ja motivoiva palvelutehtävä, siinä pääsee tekemään laajasti asioita kuntalaisten hyväksi. Kun kuntien toiminnassa painottuvat jatkossa elinvoima-asiat, uskon että yritystaustalta ponnistavia kunnanjohtajia nähdään kunnissa yhä enemmän.

Alaheikka sai valtuuston virkavaalissa 19 ääntä ja Rautalammin kunnanjohtaja Anu Sepponen 4 ääntä. Valtuusto valitsi Sepposen varalle.

Luumäen kunnanhallitus oli yksimielisesti esittänyt Alaheikan valintaa ja Sepposen valintaa varalle. Kunnanhallituksen kaavailema valinta oli mutkistua, kun SDP:n valtuutettu Pentti Salenius yllättäen esitti Luumäen sivistystoimenjohtajan ja vt. kunnanjohtajan Kai Könösen valintaa. Könonen ei ollut virkaa hakeneiden tai suostumuksensa antaneiden joukossa, mutta hän antoi kirjallisen suostumuksensa kokouksen aikana.

Kokouksessa pidettiin 15 minuutin neuvottelutauko, jonka jälkeen Salenius veti esityksensä pois, eikä Könönen ei saanut virkavaalissa yhtään ääntä.

Kunnanjohtajan viran tavoittelijoita oli 15, joista 7 haastateltiin. Luumäki valitsi seuraajan Anne Ukkoselle, joka siirtyi Kouvolan kaupungin arviointipäälliköksi.

 

EDIT: Lisätty Alaheikan kommentit 13.4. klo 11.06.