Kuva: Pixabay

Harkinnanvaraisista valtionosuuden korotusta saa tänä vuonna 29 kuntaa. Summa on yhteensä kymmenen miljoonaa euroa.

Tukea saivat Akaa, Haapajärvi, Jämijärvi, Jämsä, Kaavi, Kemi, Kinnula, Kouvola, Kyyjärvi, Kärkölä, Lapinlahti, Lappajärvi, Laukaa, Lemi, Lestijärvi, Lumijärvi, Merijärvi, Myrskylä, Mänttä-Vilppula, Paltamo, Pertunmaa, Petäjävesi, Pukkila, Reisjärvi, Rääkkylä, Toivakka, Tuusniemi, Urjala ja Ähtäri.

Suurimman tukisumman sai Kouvola, 1,25 miljoonaa euroa. Asukasta kohti eniten rahaa sai Lestijärvi, 259 euroa asukasta kohti. Kouvolan saama summa on 16 euroa asukasta kohti.

Valtionosuuden korotusta haki tänä vuonna 56 kuntaa ja haettu summa oli yhteensä 71,7 miljoonaa euroa.

– Hakijajoukko oli aika pienkuntavaltainen. Viime vuonna oli saman verran hakijoita, mutta väestöä hakijakunnissa oli yli 600 000, nyt vain hieman yli 400 000 asukasta, kertoo valtiovarainministeriön neuvotteleva virkamies Markku Mölläri.

Möllärin mukaan hakemuksissa korostuivat sote-ratkaisun vaikutukset tuloihin.

– Yleensä ei kuitenkaan mainittu, että myös kustannuspuoli on muuttunut ja parempaan suuntaan. Monessa hakemuksessa ei ollut yhtenäistä tasapainotusohjelmaa. Sellaiselle on lukuisissa kunnissa tarvetta. Henkilöstöriskien toteutuminen näkyi monessa kunnassa, samoin koulu- ja päiväkoti-investoinnit ilmanlaadun vuoksi.

Valtionosuuden korotuksen myöntämisessä painottui Möllärin mukaan talouslukuanalyysi menneiltä vuosilta. Kuluneen vuoden tilanne ja vanha hakuhistoria huomioitiin myös.

– Saavien kuntien joukko oli nyt varsin suuri ja tukisummat vastaavasti pieniä. Paine seurata taloutta tarkemmin ja jatkaa tasapainottamista korostuu, Mölläri sanoo.

Harkinnanvaraista valtionosuutta hakeneet ja saaneet kunnat:

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä