Aluehallintovirasto on antanut välittömiä korjauskehotuksia kahdelle Keski-Suomessa toimivalla yksityisellä sosiaalihuollon yksikölle. (Kuva: Ville Miettinen)

Länsi- ja Sisä- Suomen aluehallintovirasto on puuttunut kahden Keski-Suomessa toimivan sosiaalihuollon yksikön toimintaan. Avi antoi välittömät korjauskehotukset Äänekoskella ja Jämsässä toimiville yksityisten tahojen omistamille yksiköille.

Äänekoskella Palvelu- ja kuntoutuskoti Elonilo Oy:n yksikössä havaittiin puutteita henkilöstömitoituksessa ja asiakkaille myönnetyissä palveluissa. Vajavaisuudet henkilöstömitoituksessa aiheuttivat sen, että potilasturvallisuus vaarantui.

Aluehallintovirasto määräsi mielenterveys- ja moniongelmaisten hoitokodin henkilöstövahvuuden käytännössä tuplattavaksi, jotta potilaiden turvallisuus ei vaarannu. Yrityksen aluehallintovirastoon toimittaman selvityksen perusteella yksikössä työskenneltiin osittain yksin työvuorossa arkipäivisin ja pääosin yksin viikonloppuisin sekä pyhäpäivinä. Yksikön hoitohenkilöstö vastasi aiemmin myös kaikista avustavista tehtävistä sekä kauppa-asioinneista.

-Yksikössä tulee olla vähintään kaksi hoitajaa jokaisessa työvuorossa, kaikkina viikonpäivinä, myös juhlapyhinä, pois lukien yövuorot. Henkilöstötilanteesta tulee toimittaa aluehallintovirastoon selvitys viimeistään 14.6.2019. Lisäksi palveluntuottajan tulee toimittaa aluehallintovirastoon 31.8.2019 mennessä selvitys siitä, montako tehostetun palveluasumisen ja palveluasumisen asiakasta yksikössä on, aluehallintoviraston tiedotteessa todetaan.

MainosTiloihin tehdyn valvontakäynnin yhteydessä todettiin myös, ettei yksikön hoitajilla ole lääkelupia. Tarkastuksen jälkeen yksikön henkilökunta on hankkinut tarvittavat lääkeluvat.

Attendolla ongelmia Jämsässä

Jämsässä Attendon Koskipuiston yksikössä todettiin henkilöstön määrä riittämättömäksi. Myös avustavaa henkilöstöä oli liian vähän ja lääkkeiden säilytyksessä oli puutteita. Aluehallintovirasto määräsi Attendon lisäämään henkilöstöä välittömästi, jotta yksikössä asuvien ikäihmisten potilasturvallisuus ei vaarannu. Vuonna 2016 avatussa yksikössä on ollut pitkään liian vähän työntekijöitä.

-Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto velvoittaa Attendo Oy:tä huolehtimaan 28.6.2019 mennessä siitä, että Attendo Koskipuistossa on asiakkaiden palvelutarpeeseen nähden riittävä määrä henkilöstöä. Attendo Oy:n korjaaville toimenpiteille asetetun määräajan pituutta harkittaessa aluehallintovirasto on ottanut huomioon sen, että nykytilanne vaatii välitöntä korjausta ja henkilöstöresurssin vajaus on yksikössä ollut useita kuukausia jatkuva ja asiakasturvallisuutta vaarantava. Attendo Oy:n tulee toimittaa aluehallintovirastoon selvitys Attendo Koskipuiston henkilöstötilanteesta viimeistään 1.7.2019, aluehallintovirasto tiedottaa.

Molempiin kohteisiin tehtiin tarkastus ennalta ilmoittamatta yhdessä kaupungin kanssa.

Juttua muokattu 11.6. klo 12: Korjattu sana henkilöstövanhuus muotoon henkilöstövahvuus.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Onko Kuntalehden toimittajamitoitus kohdallaan? Tämän artikkelin kirjoittaja ainakin näyttäisi olevan loman tarpeessa!
    ”hoitokodin HENKILÖSTÖVANHUUDEN…”
    ”ETTEI yksikön hoitajilla EI OLE…”

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*