PHSOTEY:n merkittävin toiminnallinen muutos alkuvuoden aikana oli yhteispäivystyskeskus Akuutti24:n toiminnan aloitus kahdessa vaiheessa toukokuun puolivälissä ja kesäkuun alussa. Toiminta on alkanut suunnitellusti. Potilasmäärät ja kustannukset ovat olleet ennakkoarvioiden suuruisia. Kunnat ovat onnistuneet oman virka-aikaisen toiminnan kehittämisessä
 
Erikoissairaanhoidossa muutostalousarviotakin suuremmat menopaineet
 
Keskussairaalan tuottamien palveluiden kysyntä ja suoritteiden määrä ovat kasvaneet. Palveluiden kysynnän muutokset ovat kuitenkin tasaantuneet ensimmäisen osavuosikatsauksen tilanteesta. Ostot muilta sairaaloilta ovat vuoden 2011 tasolla.
 
Erikoissairaanhoidon palveluja odottavien potilaiden määrä on hieman laskenut edellisen osavuosikatsauksen tilanteesta. Potilaiden leikkaus- ja toimenpidehoito toteutuvat kuuden kuukauden tavoiteajassa. Ensikäyntien lain määrittämä tavoiteaika on kolme kuukautta, jota pidempään odotti kesäkuun lopussa lähes 1 300 potilasta.
– Tulevan syksyn ja talven aikana on keskeisenä toimintatavoitteenamme ensikäyntien odotusajan lyhentäminen toimintatapoja kehittämällä ja suunnitelmallisilla lisätöillä. Tavoitteenamme on potilaiden sairauksien nopea diagnosointi ja hoito, korostaa keskussairaalan johtaja Martti Talja.
 
Erikoissairaanhoidon menopaineet ovat olleet suurempia kuin muutostalousarviota laadittaessa ennakoitiin. Jos erikoissairaanhoidon toimialan menot ja tulot toteutuisivat kesäkuussa hyväksytyn muutostalousarvion mukaisina, alijäämän suuruus olisi 5 miljoonaa euroa. Osavuosikatsauksen ennusteen mukaan alijäämä on 6,9 miljoonaa euroa, mistä aiheutuisi vielä 1,9 miljoonan euron ylimääräinen lisäpaine kuntien maksuosuuksien korottamiseen.

Syksyn aikana on tarkoitus käydä kuntakohtaiset palvelusopimusten tarkistusneuvottelut ja tehdä sen jälkeen tarvittavat muutokset kuntien maksuosuuksiin.

 
– Erikoissairaanhoidon toimialan talouskehitys on erittäin huolestuttava, toteaa kuntayhtymän johtaja Jouni Mutanen.
– Menojen kasvun hillitsemiseksi käytämme ehdottomasti kaikki järkevät keinot syksyn aikana. Jollei näin menetellä, vaarana on, että jäsenkuntien palvelusopimusten mukaisiin maksuosuuksiin kohdistuu vielä suurempi ylityspaine kuin tässä osavuosikatsauksessa ennustettu 6,9 miljoonaa euroa.
 
– Tarvitsemme ainakin vuoden 2013 loppuun ulottuvan ohjelman, jossa keskitytään toiminnan vaikuttavuuden ja tehokkuuden edistämiseen. Henkilöstömme on jo nyt niin lujilla, ettei lisätehoja voi repiä työntekijöiden selkänahasta. Joudumme keskittymään ennen kaikkea siihen, että teemme oikeita asioita. On välttämätöntä mm. hyvässä yhteistyössä terveyskeskusten kanssa vaikuttaa siihen ettei erikoissairaanhoitoon ohjautuvien potilaiden määrä jatkuvasti kasva, painottaa Mutanen.
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä