Espoon poliittinen johto pitää kuntarakennetta pohtineen työryhmän esitystä metropolialueen osalta yksipuolisena, koska se ei ole lainkaan selvittänyt verkostomaiseen yhteistyöhön perustuvaa mallia metropolialueelle.

Lausunnon takana ovat Espoon kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jyrki Kasvi (vihr.), kaupunginhallituksen puheenjohtaja Martti Merra (kok.), kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Markku Sistonen (sd.) ja valtuuston neuvottelutoimikunnan puheenjohtaja Seppo Huhta (ps.).

Heidän mielestään metropolialueelle tarvitaan oma ratkaisu, jolla vahvistetaan erityisesti yhteistä maankäytön, asumisen, liikenteen ja ympäristön suunnittelua ja päätöksentekoa.

– Maan suurimpien kaupunkien yhdistäminen suurkunnaksi ei ratkaise näitä ongelmia eikä tuo lisää tehoa ja tuottavuutta palveluihin, Espoon poliittinen johto muistuttaa tiedotteessaan.

Kasvin, Merran, Sistosen ja Huhdan mielestä metropolialueella tehdään tällä hetkellä hyvää ja toimivaa yhteistyötä enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Esimerkiksi joukkoliikenne, vesi, jätehuolto, ammattikorkeakoulut, ammatillinen koulutus sekä HUS:n erikoissairaanhoito, seudun kansainvälinen markkinointi ja kymmenet muut asiat hoidetaan jo seudullisesti.

– Länsimetro, Kehärata, Kehä I:n perusparannus ja käynnistynyt designpääkaupunkivuosi ovat hyviä esimerkkejä yhteisistä hankkeista, joilla parannetaan metropolialueen kilpailukykyä, he muistuttavat.

Espoon poliittinen johto vaatiikin, että metropoliratkaisussa otetaan mallia kilpailukykyisimmistä länsimaiden metropoleista, jotka poikkeuksetta toimivat jonkinlaisen verkostoituneen yhteistyörakenteen puitteissa.

– Metropolisoitumiseen liittyviä kysymyksiä ei ole ratkaistu suurkunnan luomisen kautta missään länsimaissa, muistuttavat Kasvi, Merra, Sistonen ja Huhta.

(KL)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä