Vuoden 2012 tilinpäätöksen mukaan Espoon kaupungin tulos on noin 26 miljoonaa euroa eli hieman edellisvuotta enemmän. Vuosikatetta kertyi noin 145 miljoonaa euroa eli hieman edellisvuotta enemmän. Kaupungin lainamäärä ei kasvanut eikä rahastoja purettu.

Kaupungin rahoitustuotot nostivat tuloksen positiiviseksi, vaikka verotulojen kehitys on ollut ennakoitua heikompaa. Verotuloja tilitettiin 1 249 miljoonaa euroa eli ainoastaan 1,5 prosenttia edellisvuotta enemmän.

Ansiotulojen kunnallisveroja tilitettiin 1 068 miljoonaa euroa ja yhteisöveroa 116 miljoonaa euroa. Erityisesti yhteisöveron kehitys oli heikkoa, sillä tilitykset olivat viidenneksen pienemmät kuin edellisvuonna.

Kaupungin ulkoiset tuotot kasvoivat vajaat 3 prosenttia ja olivat yhteensä 253 miljoonaa euroa. Espoon kaupungin ulkoiset kulut olivat 1 528 miljoonaa euroa ja ne kasvoivat edellisestä vuodesta 5 prosenttia. Kulujen kasvuun vaikuttivat toimintavolyymin kasvun lisäksi lisääntynyt palvelujen osto ja hintojen nousu.

– Espoon kaupungin talouden perusta on vakaalla pohjalla. Haasteena on se, että menot kasvavat verorahoitusta ja ulkoisia tuottoja nopeammin. Tuottavuuden ja kustannustehokkuuden parantamiseen on syytä kiinnittää erityistä huomiota myös jatkossa, kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä toteaa.

– Espoon tavoitteena tulee olla 180 miljoonan euron vuosikate, jotta tarvittavat investoinnit palvelujen tuottamiseen ja kaupunkirakenteen kehittämiseen voidaan toteuttaa ilman merkittävää velkaantumista.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä