Näin käy, jos kuntatyöryhmän ehdotus ottaa tulta kunnissa. Meneillään olevalla kuulemiskierroksella kuntaministeri Henna Virkkusen (kok.) ja valtiovarainministeriön road show saapui keskiviikkona Mikkeliin.
 
Kaikkiaan Etelä-Savoon kuuluu 17 kuntaa, joista uudistuksen myötä olisi määrä muodostaa kolme suurta keskuksinaan Mikkeli, Varkaus ja Savonlinna. Ainakin viisi kuntaa joutuu miettimään, pitäisikö loikata maakuntarajan toiselle puolen.
 
Etelä-Karjalasta Suomenniemi suuntaisi Mikkeliin ja Parikkala Savonlinnaan, kun taas Pertunmaa voisi siirtyä takavasemmalle Etelä-Savosta Päijät-Hämeen suuntaan. Rajaloikkareita olisivat myös Puumala Lappeenrantaan päin ja Leppävirta joko kokonaan tai osittain Varkauteen päin.
 
Maakuntarajojen rikkomista sotkee lisäksi vireillä oleva vaalipiiriuudistus, jossa Etelä-Savo kuuluisi Kymen piiriin.
 
Väki vähenee ja vanhenee
 
Etelä-Savossa asuu jo nyt maan vanhusvoittoisin väestö, ja sen osuus kasvaa voimakkaasti parin vuosikymmenen aikana. Kuntaryhmän ennusteen mukaan 75-vuotiaiden osuus lähes
kaksinkertaistuisi.
 
Etelä-Savo on myös menettänyt väestöään muita maakuntia enemmän viime vuosikymmeninä. Nyt noin 155 000 asukkaan väkiluku vähenisi kymmenellätuhannella 20 vuodessa.
 
Vastakkaisiin suuntiin kulkevat käyrät merkitsevät menojen kasvua ja tulojen supistumista valtaosassa kuntia, joiden itsenäisyys on vastedes vaakalaudalla. Vapaaehtoisella liitostiellä on kuitenkin jo seitsemän kuntaa Mikkelin ja Savonlinnan ympärillä.
 
Kuntakartta ei lopullinen
 
Virkkunen vakuutti ymmärtävänsä niitä kuntalaisia, jotka pitävät suurena harppauksena esitettyä kuntajakoa.
 
– Alueet eivät ole tätä päivää varten, vaan tähtäin on parinkymmenen vuoden päässä. Sitä paitsi tässä vaiheessa kyse on enemmänkin selvitysalueista kuin kunnista.
 
Virkkusen vankkurit suuntasivat torstaiksi Lahteen. Jäljellä on vielä neljä aluetilaisuutta.
 
(STT–REINO PASANEN)
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä