Jos kuntasektorin kustannusten nopea kasvu jouduttaisiin rahoittamaan pelkästään kunnallisveroprosentteja nostamalla, nousisivat kunnallisverot joka vuosi kahdella prosenttiyksiköllä, ilmenee tänään julkaistusta EVA Analyysista ”Kuntauudistuksen korjaussarja”.

Analyysi kertoo, että vaikka kuntien kustannukset ovat kasvaneet vuosikaudet kansantaloutta nopeammin, on palveluiden saatavuudessa ja laadussa ollut paikoin vaikeitakin ongelmia. Kuntasektorin tuottavuuskehitys on ollut negatiivista.

Analyysin mukaan kuntauudistuksen kurssia pitää korjata siten, että syntyy edellytyksiä palveluiden tuotantotapojen uudistumiselle. Sekä kustannustehokkuutta että palveluiden laatua voidaan parantaa laajentamalla palveluntuottajien kirjoa sekä lisäämällä tuottajien välistä kilpailua. Palveluiden käyttäjien valinnanvapautta on syytä kasvattaa aina, kun se on mahdollista.

Suomen hallituksen pitäisi EVA Analyysin mukaan muuttaa strategiaansa. Analyysin mukaan kuntakoon kasvu ei automaattisesti johda palvelutuotannon tehostumiseen. Kilpailu on kuntapalveluissakin keskeinen tuottavuuden ajuri, jota ilman palveluiden järjestämisen ja tuottamisen tavat uudistuvat vain hitaasti.

Analyysi esittää myös sosiaali- ja terveyspalveluiden palvelurakenneuudistuksen uudelleen valmistelua. Jatkossa Suomessa olisi syytä harkita Ruotsin kaltaista mallia, jossa tiettyjen tehtävien järjestämisvastuu siirrettäisiin alueellisille toimijoille, joita voitaisiin kutsua piirikunniksi.

EVA Analyysin ovat laatineet tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto, liikkeenjohdon neuvonantaja Bo-Erik Ekström ja asianajaja Mika Pohjonen. Analyysi on luettavissa kokonaisuudessaan EVAn verkkosivulla.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä