Kunnat valvovat heikosti hankintojensa vastuullisuutta, toteaa yritysten yhteiskuntavastuuta tutkiva kansalaisjärjestö Finnwatch tekemänsä selvityksen perusteella.

Finnwatch tutki kuntien tekemiä tekstiili-, elektroniikka-, katukivi- ja elintarvikehankintoja viimeisen vuoden ajalta. Selvityksessä käytiin läpi 76 tarjousasiakirjaa, joihin liittyi hankintoja maista, joissa on kohonnut riski erilaisiin tuotannon ihmisoikeusloukkauksiin.

Vain neljässä tarjouspyynnössä oli asetettu riittäviä sosiaalisen vastuullisuuden takaavia kriteereitä. Lähes 80 prosentissa tarjouspyynnöistä keskityttiin vain halvimpaan hintaan.

– Suurin osa kunnista ei tiedä mistä ja millaisista oloista tuotteet tulevat, sanoo Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala.

Finnwatchin mukaan pelkän halvimman hinnan etsiminen on lyhytnäköistä toimintaa, koska  siinä sivuutetaan kehitysmaiden työntekijöiden oikeudet ja kotimaisten yritysten kilpailukyky.

Hallitusohjelmassa linjataan, että sosiaalisia näkökohtia tullaan edistämään hankinnoissa.

– Poliittinen ohjaus sosiaalisesti vastuullisiin hankintoihin on vielä lapsenkengissä. Monet ekologisten hankintojen lisäämiseen käytetyt ohjauskeinot on jätetty käyttämättä sosiaalisesti kestävien hankintojen edistämisessä, Vartiala sanoo.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä