Hallinto-oikeus hylkäsi Kouvolan lähes 100 miljoonan euron kiinteistökaupasta tehdyt valitukset. (Kuva: Seppo Haavisto)

Kouvolan kaupunginvaltuusto päätti syyskuussa 2022 tehdä ison kiinteistökaupan Hemsö Suomi Oy:n kanssa. Ruotsin valtion eläkerahaston pääosin omistaman sijoitusyhtiön omistukseen kaupan toteutuessa siirtyisi vajaan 97 miljoonan euron kauppahinnalla muun muassa Kouvola-talo, pääpaloasema, kaksi paloasemaa, kaksi koulua ja uudiskeskuskeittiö.

Neuvotteluissa oli sovittu, että kaupanteon jälkeen kiinteistöjen uusi omistaja ja kaupunki solmisivat myydyistä kohteista pitkäaikaiset vuokrasopimukset. Ison kiinteistömassan myynti oli kaupungin päätöksenteossa kuuma peruna ja myyntipäätös valtuustossa syntyi äänin 32-27. Tiukan äänestyksen jälkeen ei tullut yllätyksenä, että päätöksestä valitettiin Itä-Suomen hallinto-oikeuteen.

Päättäjät valittajina

Toisen valituksen takana oli keskustalainen kaupunginvaltuutettu Kimmo Jokiranta ja toisen taustalta löytyi perussuomalainen kaupunginvaltuutettu Joni-Petri Mörk asiakumppaneineen. Mörkin valituksessa oli mukana 30 kuntapoliitikkoa, jotka olivat valtaosin perussuomalaisia.

Valituksissa katsottiin, että virheitä oli tehty asian valmistelussa ja valtuuston kokousmenettelyssä. Samoin ongelmia olisi ollut muun muassa valtuuston toimivallassa liittyen sekä kuntalain 130 §:n noudattamisessa. Valituksiin perehtynyt hallinto-oikeus ei kuitenkaan samoja ongelmia havainnut.

-Kaupunginvaltuuston päätös ei valituksissa esitetyillä perusteilla syntynyt virheellisessä järjestyksessä, valtuusto ei ylittänyt toimivaltaansa eikä päätös ole muutoinkaan lainvastainen, ratkaisussa todetaan.

Hallinto-oikeus jätti asiassa tutkimatta valittajien esittämät asiakirjojen salassapitoon liittyvät vaatimukset, hankintalain vastaisuutta koskevan valitusperusteen ja valitusajan päättymisen jälkeen esitetyt uudet valitusperusteet.

Jatko avoinna

Se, mitä seuraavaksi kiinteistökaupan ympärillä tapahtuu, on vielä epäselvää.

-Tarkastelemme asiaa kokonaisuutena, enkä pysty kommentoimaan asiaa enempää, ennen kuin olemme tehneet valituksiin liittyen syvällisemmän analyysin päivitettynä nykyhetkeen, viestitti asiasta Kuntalehdelle Kouvolan apulaiskaupunginjohtaja Tuukka Forsell.

Odottavalla kannalla ollaan myös ostajatahon puolella.

-Tutustutaan rauhassa päätökseen, odotellaan hakeeko joku valituslupaa hallinto-oikeuden päätöksestä ja keskustellaan kaupungin kanssa. Tämän enempää en valitettavasti tässä kohden osaa sanoa, Hemsö Suomen maajohtaja Jarkko Leinonen vastaa.

Itä-Suomen hallinto-oikeuden päätös ei vielä ole lainvoimainen. Päätökseen voi hakea muutosta korkeimmalta hallinto-oikeudelta, mikäli se myöntää valitusluvan. Valituslupahakemus on jätettävä 30 vuorokauden kuluessa hallinto-oikeuden tiedoksisaannista.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*