Valtiontaloudessa tehdään vielä 500 miljoonan euron edestä veronkorotuksia ja menoleikkauksia. Hallitus julkisti yksityiskohtaiset kehyspäätöksensä keskiviikkona. Luku tarkentui noin 100 miljoonaa euroa pienemmäksi kuin aiemmin oli ilmoitettu.


Erityisesti haittaveroja kiristetään, kuten tupakan ja alkoholin verotusta. Suurimmat leikkaukset puolestaan tehdään muun muassa kuntien valtionosuuksiin, ja kunnallisveroon kohdistuu näin kovia korotuspaineita.


Yritysten ja yhteisöjen maksama yhteisövero laskee 20 prosenttiin. Muutos vähentää verotuloja vuodessa noin 960 miljoonaa euroa.


Oppositio syytti hallitusta hankalien päätösten siirtämisestä kuntapäättäjille, ja yhteisöveron rajulla alentamisella hallitus laittaa kaiken ”yhden kortin varaan”.

Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) ei kritiikkiä niellyt.


– Jos emme olisi tehneet mitään, näivettymisen kierre olisi jatkunut, Katainen sanoi.


Kataisen mukaan yhteisövero rahoitetaan pääosin osinkoveron kiristyksillä ja yritystukia karsimalla. 


Lisää löylyä löi vielä vasemmistoliitto, jonka mukaan hallitus päätti kehysriihessä osinkoverotuksesta puutteellisin tiedoin.

Vasemmistoliitto vaatii, että osinkoverotuksen porsaanreiät pitää käsitellä lainvalmistelussa ja tukkia loppukesän budjettiriiheen mennessä.

(STT)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä