Idyllisessä Hattulassa kuohuu. Valtuustoaloitteessa puhuttiin jo kunnianloukkauksesta Ylen uutisoinnin yhteydessä. Vaikka kunta ei voikaan työntekijänsä puolesta rikosilmoitusta tehdä, niin kunnanhallitus käsittelee aloitetta seuraavaksi.

Hattulan keskiviikkoillan kunnanvaltuustossa jätettiin perin erikoinen valtuustoaloite. Aloitteessa vaaditaan kunnalta toimia Ylen viime helmikuussa julkaiseman Hattulan Kehitys Oy:n toimintaa koskevan jutun suhteen. Valtuustoaloitteen mukaan uutinen perustui toimittajan tekemiin oletuksiin ja omiin johtopäätöksiin, jotka oli tehty asenteellisesta näkökulmasta.

Aloitteessa moititaan kovin sanoin niin toimittajaa kuin Yleä. Ensimmäisenä erikoisesta valtuustoaloitteesta kertoi Hämeen Sanomat.

-Toimittaja Leponiemen uutisointi on aiemminkin ollut asenteellista ja tiettyjä henkilöitä maalittavaa eikä hän ole suostunut oikaisemaan valheellisia tietoja tai vihjauksia, jotka ovat olleet omiaan aiheuttamaan vahinkoa ja kärsimystä asianosaisille. Yleisradio Oy ei ole myöskään oikaissut toimittaja Leponiemen luomaa mielikuvaa sisäpiirikähminnästä ja omaneduntavoittelusta, aloitteessa todetaan.

Valtuustoaloitteessa vaaditaan, että kunta työnantajana ryhtyy viipymättä toimenpiteisiin turvatakseen henkilöstönsä turvallisen ja terveellisen työskentely-ympäristön ja selvittääkseen, onko tapauksessa rikottu lakia.

-Me allekirjoittaneet haluamme tukea Hattulan kunnan viranhaltijoita ja työntekijöitä ja koemme, että jotkut heistä ovat joutuneet kohtuuttoman kovan ajojahdin, vähättelyn ja kunnianloukkauksen kohteeksi, aloitteessa kirjoitetaan.

Valtuustolle jätetyn valtuustoaloitteen allekirjoitti kunnan 33 valtuutetusta 17. Allekirjoittajista tosin perussuomalaisten Pentti Pietilä ja Seppo Kopra ilmoittivat jo torstaina, etteivät he ole mukana median arvostelua koskevassa valtuustoaloitteessa.

Ei muuta Ylen linjaa

Hattulan kunnanvaltuustossa jätetty valtuustoaloite koskien Ylen ja sen toimittajan tekemää mahdollista kunnianloukkausta on erikoinen episodi suomalaisessa kuntapolitiikassa.

-Ei ennen ole tullut eteen tilannetta, jossa valtuustoaloitteen kautta olisi uhkailtu rikostutkinnalla ja syytteellä. Tietenkin yksittäiset valtuutetut ovat voineet ottaa yhteyttä, mutta ei koskaan valtuustoaloitteen muodossa, Ylen päätoimittaja Jouko Jokinen kertoo.

-Tämä ei vaikuta meidän toimituksen suuntaan, eikä toiseen. Teemme töitä aivan samalla tavalla kuin aiemminkin ja seuraamme Hattulan kunnan päätöksentekoa. Tietenkin meidän juristit seuraavat valtuustoaloitteen etenemistä, mutta toimitukseen sillä ei ole vaikutusta, Jokinen painottaa.

Ylen ja reilun 9000 asukkaan Hattulan välinen kiista on perin erikoinen. Itse juttua on jo käsitelty Julkisen sanan neuvostossa ja sieltä tuli vapauttava päätös.

Kokenut journalisti näkee kaksi selvää syytä siihen, miksi tilanteeseen on päädytty.

-Ensimmäisen syy on se, että Hattulan kunnan päätöksentekokulttuuri on hyvin erityislaatuinen. Toiseksi kunnallisilla päättäjillä ei ole oikein käsitystä siitä, miten vapaa media toimii. Tätä ongelmaa näkee välillä myös valtakunnan tasolla. Päättäjien olisi hyvä perehtyä asiaan vähän paremmin, Jouko Jokinen toivoo.

JSN ei nähnyt jutussa moitteen sijaa

Hattulan kunnan ruokapalvelujen ulkoistamissuunnitelmia käsittelevää juttua on käsitelty jo Julkisen sanan neuvostossa (JSN). JSN on tiedotusvälineiden kustantajien ja toimittajien perustama elin, jonka tehtävänä on tulkita hyvää journalistista tapaa ja puolustaa sanan- ja julkaisemisen vapautta.

Julkisen sanan neuvosto totesi elokuun lopulla antamassaan ratkaisussa, että jutun julkaisulle oli journalistiset perusteet aiheen yhteiskunnallisen merkityksen vuoksi. Neuvosto ei myöskään löytänyt jutusta kantelijan nimeämiä olennaisia asiavirheitä.

-Ylellä oli perusteet tulkinnalleen jutun tekemisen ja toimitusjohtajan irtisanoutumisen välisestä yhteydestä sekä toimitusjohtajan pyrkimyksestä siirtää kunnan ruokapalvelut liikekumppaninsa omistamalle yritykselle. Toimitusjohtaja pääsi jutussa myös kiistämään Ylen tekemiä tulkintoja, JSN totesi asiasta antamassaan vapauttavassa ratkaisussa.

Myös kunnan puolella on tutkittu Hattulan Kehitys Oy:n toimintaa Ylen kohujutun jälkeen. Kunta tilasi KPMG:ltä selvityksen, jossa keskityttiin erityisesti yhtiön hallintotapaan. Mitään rötöksiä ei selvityksessä löytynyt, mutta hallinnossa oli selvityksen mukaan parantamisen varaa.

Kunnanhallitus totesi lokakuun lopulla selvitystä käsitellessään, ettei yhtiön toiminnasta löytynyt laittomuuksia, taloudellisia epäselvyyksiä ja yhtiö noudatti osakeyhtiölakia. Selvityksen todettiin myös tuottaneen hyödyllisiä hallinnollisia suosituksia, joita tullaan jatkossa noudattamaan kunnan hallinnossa.

Kunnianloukkaus asianomistajan asia

Joka tapauksessa Hattula vs. Yle -kiistely jatkuu valtuustoaloitteen käsittelyllä. Vaikka valtuustoaloitteessa kehotetaan kuntaa ryhtymään työnantajana toimiin mahdollisen kunnianloukkauksen selvittämiseksi, niin käytännössä tilanne on Suomen lain mukaan toinen.

-Tämä on erikoinen juttu. Ei kunta voi kunnianloukkaussyytettä minun käsityksen mukaan kenenkään työntekijänsä puolesta nostaa, sillä kyseessä on asianomistajarikos, Hattulan kunnanjohtaja Pekka Järvi toteaa.  

-Minun pöydällenihän tämä aloite tulee ja vien sen sitten kunnanhallituksen käsiteltäväksi, josta se menee valtuustoon, Järvi jatkaa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä