Sosiaali- ja terveysministeriö on muistuttanut kuntia, että kuntien ja sairaanhoitopiirien on annettava tarpeelliset apuvälineet sairauden, vamman tai kehitysviivästymän takia, kertoo Helsingin Sanomat.

Eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläinen päätti asiasta viime viikolla. Päätös oli vastaus Invalidiliiton kanteluun apuvälineistä huolehtimisesta.

– Kentällä oli jatkuvasti ongelmia. Joko apuvälinettä ei saanut tai siitä olisi pitänyt maksaa itse, Invalidiliiton lakimies Henrik Gustafsson sanoo HS:lle.

– Eteen on tullut absurdeja perusteluja. Esimerkiksi henkilönostinta ei hankittu siksi, että vammainen ei pysty itse käyttämään sitä, Gustafsson kuvailee välinehankintojen saamia kielteisiä päätöksiä.

Invalidiliiton kantelun vuoksi STM lähetti kyselyn sairaanhoitopiireille ja 20 terveyskeskukselle asiasta. Moni vastaaja kertoi tiukentaneensa käytäntöjä, joilla myönnettiin sähkösänkyjä, henkilönostimia, suihkutuoleja ja pyörätuoleja.

STM antoi viime vuonna apuvälineasetuksen, jonka tarkoitus oli selventää käytäntöjä. Asetusta on tulkittu vaihtelevasti.

Pulmia on ollut erityisesti palveluasunnoissa asuvilla, kun kunta on palvelua kilpailuttaessaan unohtanut laskea mukaan apuvälineiden kustannukset.

Uutinen HS:n verkkosivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä