Sosiaali- ja terveyspalvelujen rakenneuudistusta valmistelleen selvitystyöryhmän työtä haluttiin ohjata poliittisesti siihen suuntaan, että myös 20 000 asukkaan kunnille jäisi valtaa sote-asioissa, kirjoittaa Helsingin Sanomat.

Lehden lukemassa selvitystyöryhmän viisisivuisessa muistiossa  ministereille perustellaan, miksi perusterveydenhuollosta ei pitäisi eriyttää palveluja pienten kuntien vastuulle. Juuri näin on käymässä, jos ryhmän esityksen yli kävellyt hallituksen ehdotus palvelu-uudistuksen linjauksista pitää paikkansa.

Hallitus esitteli oman kantansa torstaina kehysriihessä, vain kaksi päivää sen jälkeen kun selvitystyöryhmä oli antanut esityksensä sosiaali- ja terveysministeri Maria Guzenina-Richardsonille (sd.).

– Ei kukaan virkamiehistä hahmota nyt, mikä tilanne on. On vaikea käynnistää valmistelua tältä pohjalta, selvitystyöryhmän puheenjohtaja, STM:n kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee sanoo HS:lle.

Kansanterveyslaitoksen entinen pääjohtaja, työryhmän jäsen Jussi Huttunen on ällistynyt hallituksen tekemästä linjauksesta.

– Työryhmällä oli yksimielinen esitys, ja mallin takan oli suurin osa Suomen asiantuntijoista. Sitten yli yön tehtiin jotain, mitä me emme ymmärrä. Aivan käsittämätöntä. Kukaan ei näytä olevan selvillä siitä, mitä [hallituksessa] on päätetty, Huttunen ihmettelee.

– Niitä [hallituksen päätöksiä] on hyvin vaikea tulkita, mutta ne näyttävät vievän järjestelmää taaksepäin niin, että erikoissairaanhoito pirstoutuu, mutta toisaalta perusterveydenhuollon ongelmia ei korjata, Huttunen jatkaa.

Guzenina-Richardson kertoi eilen STT:lle, että sote-uudistuksen tavoitteita ei saavuteta ainakaan heti ja että tavoitteiden toteutuminen on epävarmaa 20 000-50 000 asukkaan pikkukaupunkien kohdalla.

– Hallitus halusi vahvistaa demokratiapuolta eli sitä, että kunnat saavat itse päättää toimielimissään osasta palveluista, ministeri perusteli kehysriihen päätöksiä STT:lle.

Uutinen HS:n verkkosivuilla

Aiheesta aiemmin:

Hallituksen sote-esitys jätti kysymyksiä auki

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä