– Parhaiten kaikki onnistuu, kun ei tehdä mitään pakkoratkaisuja, vaan fiksua yhteistyötä kuntien kanssa, Ihalainen kiteyttää.

Työministeri suhtautuu varauksella siihen, että selvitysmiehet marssitettaisiin kuntiin hallituksen yksipuolisella päätöksellä.

– Olisi hyvä, että kunnat lähtisivät omaehtoisesti selvityshankkeisiin. Vapaaehtoisuus tuottaa yleensä parhaan tuloksen.

Työministerin mukaan kuntauudistuksessa on piirrelty liikaa vain kuntarajoja ja unohdettu usein kuntien satatuhatpäinen henkilöstö.

– Henkilöstöä ei saa työntää uudistuksen ulkoraiteelle, koska lopulta juuri he vastaavat palveluista. Viisaassa uudistuksessa henkilöstö pidetään mukana.

Ihalaisen mielestä pelkkä kuntarakenteen uudistaminen ei riitä. Hänestä sosiaali- ja terveyspalvelujen rakenteen uudistus on jopa tärkeämpi.

– Ja niitä palveluja ei pienellä kuntakoolla pystytä kohta järjestämään.

Kuntien nykyistä taloustilannetta Ihalainen pitää vaikeana.

– Eivät kunnat voi rakentaa tulevaisuuttaan sen varaan, että valtionosuudet ovat jatkuvasti suuria. Ainakaan niiden jatkuvaan kasvuun ei pidä luottaa.

Työministeri puhui torstaina Kuntaliiton työllisyysseminaarissa Helsingin Kuntatalolla. Syksyllä aloitetaan työllisyyskokeilu, jossa kunnilta haetaan uusia ideoita pitkäaikaistyöttömyyden hoitoon.

– Kokeiluun näyttää olevan kiinnostuneita enemmän kuin siihen voidaan ottaa, Ihalainen sanoo.

Tämä kertoo hänen mielestään myös siitä, että kunnissa ongelma tunnetaan.

(KL)

Kunta.tv: Ihalainen: työllisyyskokeiluun suuri kiinnostus

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä