Aikataulu toteuttaa kuntalain muutos, joka velvoittaa kunnat yhtiöittämään kilpailluilla markkinoilla toimivat liikelaitoksensa, on haastava, arvioi ammattiliitto JHL:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta.
 
Hallitus antoi lain muutosesityksen torstaina. Lain on tarkoitus tulla voimaan syyskuun alkuun mennessä, ja siirtymäaikaa on vuoden 2014 loppuun saakka.
 
– Siirtymäaika on hyvin lyhyt. Se haastaa kunnat tilanteessa, jossa ne ovat muutenkin kovilla kuntarakenneuudistuksen sekä sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen vuoksi, Eloranta sanoo.
 
JHL:n mielestä siirtymäaikaa olisi  tarvittu vuoteen 2017 saakka.
 
– Kuntarakenneuudistuksen iso aalto sijoittuu vuosille 2016 ja 2017. Yhtiöittämiset olisi pitänyt tehdä samassa aikataulussa. Näin liikelaitokset olisivat voineet paremmin valmistautua muutokseen.
 
Kireässäkin aikataulussa pitää huolehtia liikelaitosten henkilöstöstä, Eloranta sanoo. Valtion liikelaitosten yhtiöittämisessä käytetty liikkeenluovutusperiaate soveltuu myös kuntiin. Liikkeenluovutus ei kuitenkaan suojaa irtisanomisilta yhtiössä.
 
– Siksi omistajakuntien on huolehdittava yhtiöiden mahdollisesti irtisanomasta henkilöstöstä. Kuntien on tässä osoitettava yhteiskuntavastuutaan.
 
Yhtiöittämispakko perustuu EU:n linjauksiin. Komissio pitää liikelaitosten asemaa liian suojattuna, koska ne on vapautettu veroista ja ne ovat suojassa konkurssilta. Komission mukaan ne näin ollen saavat kiellettyä valtiontukea ja vääristävät kilpailua.
 
Yhtiöittämisen voi välttää
 
Suomessa ruvetaan nyt yhtiöittämään liikelaitosmuotoisia energiayhtiöitä ja satamia.  Myös peruspalveluja tuottavat liikelaitokset pitää yhtiöittää, jos ne myyvät palvelujaan yleisillä markkinoilla.
 
Mitään yleistä liikelaitosten yhtiöittämispakkoa ei nyt kuitenkaan säädetä, Eloranta painottaa.  Liikelaitosta ei tarvitse yhtiöittää, jos se myy palvelujaan vain omistajakunnalleen tai -kuntayhtymälleen.
 
– On tärkeää punnita sekin vaihtoehto, että liikelaitos vetäytyy markkinoilta. Silloin sitä ei tarvitse yhtiöittää.
 
– Liikelaitosten perustehtävä on palvella joko muuta kuntaorganisaatiota tai kuntalaisia. Siihen toimintaan ei tarvita osakeyhtiömallia.
 
Kuntapäättäjien kannattaa ruotia tarkasti yhtiöittämisen edut ja haitat.
– Yhtiöittämisellä on haittansa. Se vie päätösvaltaa kauemmas. Tärkeää toimintaa siirtyy  liikesalaisuuden verhon taakse.

Aiheesta aiemmin:
Lakiesitys eduskunnalle: Kuntien tulee yhtiöittää markkinoilla harjoitettu toiminta

 
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä