Jos hallitus leikkaa lisää kunnilta, paineet kuntaväen lomautuksiin kasvavat, ja samalla heikkenevät palvelut, varoittaa kunta-alan suurimman ammattiliiton JHL:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta.

Eloranta puhui aiheesta vieraillessaan tiistaina Kouvolassa, jossa on juuri päätetty mittavista lomautuksista. Suurin osa henkilöstöstä lomautetaan kolmeksi viikoksi.

Uudet säästöt ja verot ovat esillä helmikuun lopussa, kun maan hallitus käy talouden tilaa läpi niin sanotussa hallituskauden puolivälin tarkastelussa. Talouden näkymät ovat epävarmat, ja uusia tuntuvia säästöjä ja veronkorotuksia on tulossa jo tehtyjen päälle.

Lomautukset eivät ole tehokasta säästämistä, Eloranta muistutti hallitusta ja kuntapäättäjiä. Lomautukset heikentävät palveluja, ja palvelujen tarve ja merkitys on kuitenkin kasvussa nyt, kun eletään talouden matalasuhdanteessa.

– Palvelut ovat olennainen osa kotimarkkinoita, joiden varassa talous nyt paljolti on. Ne ovat myös välttämätön edellytys talouden uudelle nousulle. Ilman laadukkaita ja riittäviä palveluja ei  vientiteollisuus tai muu elinkeinoelämä kuopasta nouse, Eloranta sanoi.
 
– Hoiva, koulutus, liikenne, turvallisuus ja muut peruspalvelut tekevät pohjan, jolle menestyvää yritystoimintaa ja vientiä voidaan rakentaa.

 
Ei palkka-alea

Eloranta pitää hyvänä asiana sitä, että puheet yleisestä suorasta palkka-alesta ovat vaimentuneet. Hänen mukaansa palkka-ale vaikuttaisi kotimarkkinoihin ja lisäisi työttömyyttä samalla tavalla kuin palvelujen leikkaaminen.

Elinkeinoelämän keskusliiton ajatus nollakorototuksista on Elorannan mielestä mahdoton.

– Sekin olisi palkka-alea, koska hintojen ja verojen korotukset syövät ostovoimaa. Kunta-alan työntekijät ovat jo kohdanneet palkka-alen, Eloranta huomautti.

– Sitä (palkka-alea) syntyy lomautusten seurauksena. Kuntatyöntekijät ovat matalapalkkaisia, joten lomautukset vievät heidät tiukkaan taloudelliseen tilanteeseen. Ei heillä ole varaa nollakorotuksiin.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä