Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikön tehtävistä syksyllä eronnut Välimäki on vankkumatta sillä kannalla, että noin 20 toimivaa kokonaisuutta, eli kuntaa tai muuta tiiviisti toimivaa kokonaisuutta, pystyisi tehokkaasti ja taloudellisesti huolehtimaan sosiaali- ja terveyspalveluitten järjestämisestä. Ne voisivat myös itse tuottaa palveluita tai ostaa palvelut myös yrityksiltä ja järjestöiltä.

Hyvin toimiva erikoissairaanhoito on tähän saakka järjestetty parissakymmenessä sairaanhoitopiirissä. STM:lle viime tiistaina esityksensä jättäneiden selvityshenkilöiden mukaan erikoissairaanhoito voisi jakaantua 34 alueelle, mikä merkitsisi sitä, että rinnalla tarvitaan vahvat erityisvastuualueet vaativammalle hoidolle.

– Jos mennään nykyistä pienempiin kokonaisuuksiin, perus- ja erikoistason integraatio ei toteudu ja laatutaso kärsii, Välimäki arvioi.

Monet pienet kunnat ovat lääkäripulan vuoksi pakotettuja ostamaan terveyspalvelut yksityisiltä yrityksiltä. Välimäki huomauttaa, että ne ovat 5-10 prosenttia kalliimpia kuin kunnallisena palveluna tuotetut.

– Joillain paikkakunnilla terveyskeskukset toimivat, joillakin ei. Toimivuutta näyttää selittävän hyvän johtamisen lisäksi myös perusterveydenhuollon hyvä tasapaino työterveyshuollon  kanssa – useat näistä paikkakunnista ovat keskikokoisia kaupunkeja.

(KL)

Lue Kari Välimäen haastattelu torstaina 28. maaliskuuta ilmestyvästä Kuntalehdestä 4/2013.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä