Pääministeri Jyrki Kataisen mukaan hallitus ei näe kannattavana palvelujen järjestämisen siirtämistä kunnilta maakunnalliselle alueelle, rahastoille tai jopa valtiolle.

– Hallitus ei usko, että millään näistä malleista saataisiin asukkaille peruspavelut järjestettyä yhtä taloudellisesti ja laadukkaasti kuin kuntapohjaisella mallilla, Katainen sanoi puheessaan Kuntapäivillä Oulussa tiistaina.

Katainen muistutti, että kuntaperäinen järjestelmä on osoittanut tehokkuutensa ja toimivuutensa myös kansainvälisessä vertailussa.

– Kuntaperusteisessa mallissa demokraattinen ohjaus ja taloudellinen vastuu yhdistyvät. Kuntien varat ja päätösvalta ovat samoissa käsissä. Tämä luo omavastuisuutta alueen asioiden hoitamiseen ja antaa tulevaisuuden avaimet kuntalaisille itselleen.

Kataisen mukaan suomalainen hyvinvointimalli on tienhaarassa, jossa valittavana on hidas näivettyminen tai raskas velkaantuminen.

– Koska kyseessä on kaikkia suomalaisia koskeva uudistus, pidän tärkeänä myös sitä, että oppositio pääsee jo tässä vaiheessa keskustelemaan kunta- ja sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaisuudesta. Tämän vuoksi vien koordinaatioryhmän työn eduskuntakeskusteluun pääministerin ilmoituksella tämän viikon torstaina, Katainen sanoi.

Kunta.tv:lle antamassaan haastattelussa Katainen sanoi, että hallinnon tulee olla alisteinen palveluille, ja palveluiden järjestämisessä tulee käyttää maalaisjärkeä.

– Tarvitaan konsensushenkeä, jota laaja suomalainen kuntapäättäjien kenttä edustaa. Kun tiedämme, että emme pärjää nykyisellä palvelu- ja kuntarakenteella, niin pistetään asiat tärkeysjärjestykseen, Katainen vetosi.

Pääministeri Kataisen haastattelu Kunta.tv:ssä

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä