KUUMA-kuntajohtajat esittävät tulevien kuntarakenneneuvottelujen pohjaksi, että Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Sipoo ja Tuusula perustavat yhteisen kuntaselvitysalueen.

Selvitysalueella asuu noin 242 000 asukasta ja toteutuessaan se olisi Suomen kolmanneksi suurin kunta.

Lisäksi KUUMA-kuntajohtajat esittävät yhdeksi mahdolliseksi selvitysalueeksi Kirkkonummea, Vihtiä, Kauniaista ja Espoota.

Keski-Uudenmaan kuntien yhteisessä selvityksessä tutkittaisiin mahdollisuudet muodostaa oma sote-alue ja pitää palveluista päättäminen lähellä kuntalaista. Mahdollisesti muodostuva uusi kunta ratkaisisi samalla useita kunta- ja osakuntaliitoskohteita.

Metropolialueelle muodostuisi tällä tavoin neljä isoa kuntaa, joilla olisi mahdollisuudet vaikuttaa omaan tulevaisuuteensa ja talouteensa. Metropoliratkaisua tarvittaisiin edelleen maankäytön, asuntotuotannon ja liikenteen kehittämiseksi sekä segregaation ehkäisemiseksi, mutta ratkaisun avaimet olisivat vahvemmin kunnilla.

KUUMA-kuntajohtajat haluavat kuntarakenneselvitykset jatkossa valtiolta kuntien omiin käsiin. Ne vastustavat pakkoliitoksia ja uusien hallinnon tasojen luomista.

KUUMA-alueeseen kuuluvat Hyvinkää, Järvenpää, Kirkkonummi, Kerava, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Sipoo, Tuusula ja Vihti. Alueella asuu noin 306 000 ihmistä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä