Hyvinkään, Järvenpään, Keravan, Mäntsälän, Nurmijärven, Pornaisten, Sipoon ja Tuusulan johtavat luottamushenkilöt ovat päättäneet ehdottaa uudelle, selvitettävälle kaupungille visiota. Sloganiksi on valittu "Älykäs verkostomainen kaupunki".
 
– Pääosin kuntien yhdistymiset ovat toteutuneet Suomessa siten, että pieniä kehyskuntia on liittynyt keskuskaupunkiin. Tässä rakennetaan ensimmäistä kertaa aitoa, saman kokoisten ja tasavertaisten kuntien yhdistymistä, toteaa selvityksen poliittisen ohjausryhmän puheenjohtaja, Hyvinkään kaupunginhallituksen puheenjohtaja Annika Kokko.

– Siksi myös uuden kaupungin päätöksentekotavan tulee olla täysin uusi ja sen tulee perustua aitoon kunnanosahallintoon.
 
Jos Keski-Uudenmaan kunnat yhdistyvät, syntyy 244 000 asukkaan suurkaupunki. Uudella kaupungilla ei ole yhtä keskustaa, vaan se yhdistää  monet keskukset toimivaksi verkostoksi.

Verkostomaisuus tarkoittaa, että kunta järjestää lähipalvelut lähellä asukasta, kunkin alueen omat tarpeet huomioon ottaen. Päätöksenteko tehostuu yhdessä valtuustossa, joka luo puitteet ja pelisäännöt lähidemokratialle.

Poliittinen ohjausryhmä pyytää visiosta lausuntoja vuodenvaihteessa.
 
Kahdeksan Keski-Uudenmaan kunnan yhdistymisselvitys käynnistyi kesäkuussa 2013. Syksyllä valmistuu vision lisäksi palvelujen nykytila-analyysi sekä kuntien talous- ja palveluverkkoselvitykset. Ne kootaan jouluun mennessä selvityksen väliraporttiin, josta poliittinen ohjausryhmä pyytää lausunnot.

Kevään 2014 aikana valitaan uudelle kaupungille alueellinen palveluverkko sekä suunnitellaan palvelut, toiminnot ja päätöksenteko- ja lähidemokratiamalli. Selvitys on kokonaisuudessaan valmis kesällä 2014. Päätökset mahdollisesta kuntien yhdistymisestä tehdään vuoden 2014 loppuun mennessä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä