Kuntien mahdollisten pakkoliitosten toteuttaminen tällä hallituskaudella on aikataulusyistä vaikeaa, arvioivat kuntaministeri Henna Virkkuselle, kok., kirjallisen kysymyksen pakkoliitospykälästä tehneet keskustalaiset Tapani Tölli, Juha Rehula ja Elsi Katainen Helsingin Sanomissa.

Pakkoliitospykälä eli valtioneuvoston toimivallan lisääminen kuntaliitoksissa tullee eduskuntaan ensi keväänä, mutta käytännössä hallitus voisi päästä punnitsemaan pakkoliitoksia vasta vuodenvaihteessa 2014-15.

– Kuntarakennelain mukaisen selvitysvelvollisuuden takaraja on sidottu erilliseen voimaanpanolakiin. Tämän vuoksi valtioneuvoston toimivallan punninta voisi alkaa vasta selvitysvelvollisuuden takarajan jälkeen, Virkkunen toteaa.

Voimaanpanolaki puolestaan annetaan eduskunnalle vasta sitten, kun sote-laki on säädetty. Sote-lakia kirjoitetaan nyt ja se annettaneen eduskunnalle keväällä 2014.

– Ministerihän tässä suoraan tunnustaa, että hallitus ei ehdi toimivaltaa käyttää. Mielikuva kentällä on, että nyt tulee pakkoliitoksia, Tapani Tölli sanoo.

Uutinen HS:n verkkosivuilla​​

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä